Есенно почистване в 4 стъпки

Есенното почистване е лесен начин да получим освежаването, от което всички ние се нуждаем след дългата лятна ваканция. Така че е време да се захващаме за работа и да разчистим пространството си от всички ненужни вещи, които заемат място, както и от всички безполезни неща, които ни разсейват. А правилото за есенно почистване в 4 стъпки само би ни помогнало.

С други думи, нека видим как да подредим дома си и да направим общо почистване в четири прости стъпки.

Фотография: Pexels.com

Методът на четирите кутии

Преди да се захванем с каквото и да било, тук ни е необходимо да си подготвим четири картонени кутии. След като вече са пред нас, трябва да напишем върху всяка една за какво ще я използваме: „боклук“, „подаръци“, „ново място“, „остава“.

Започвайки от хола и минавайки през всяка следваща стая, целта ни е да класифицираме предметите, които виждаме в съответната кутия. Когато завършим въпросния процес, предметите от кутията за отпадъци трябва да отидат в кошчето за боклук.

Предметите, отбелязани като подаръци, трябва да бъдат дарени, тези за ново място трябва да бъдат преместени, а останалите трябва да останат там, където са и в момента.

Фотография: Pexels.com

Трябва да поставим по дванадесет неща във всяка кутия

Нека си го обещаем, за да може процесът по есенно почистване да бъде ефективен. Точно поради тази причина ще се стремим да запълним всяка кутия с поне дванадесет елемента. На първо четене може да звучат много, но сме сигурни, че преди да се усетим, ще сме ги надхвърлили и то с много.

Фотография: Pexels.com

Личен експеримент с гардероба

И тъй като гардеробът ни също има нужда от подобно почистване, ще направим един лек тест, изпробвайки себе си. За тази цел трябва да завъртим всички закачалки в обратна посока на тази, в която са в момента. След това всеки път, когато върнем дреха в гардероба си, след като сме я носили, ще я закачаме в срещуположната посока.

По този начин след максимум два месеца ще имаме ясната картина на дрехите, които никога не носим. Те са тези, които трябва да премахнем от гардероба си. Така вече ще можем да сортираме дори и тях в съответните кутии.

Фотография: Pexels.com

И за финал идва разчистването на документи

Всички разхвърляни документи, сметки, разписки и поща трябва да бъдат разгледани, отделени и изхвърлени или съответно съхранени.

Фотография: Pexels.com

 ВИЖТЕ ОЩЕ: Кактуси: 5 факта, които трябва да знаете