Дрешникът на нашите мечти

Присъстващ във всеки дом, голям или малък, дрешникът е основно обзавеждане. Не винаги обаче е лесно да изберем правилния модел, който предлага необходимото пространство за подреждане на дрехи, обувки, бельо и много други аксесоари.

И ако мечтата на всички ни е пълен дрешник, точно като този на Кари Брадшоу в „Сексът и градът“, днес ще видим как можем да го проектираме и какво не бива да липсва в този процес.

Размерът има значение

Купуването на дрешник за спалня с правилния размер е първата стъпка към перфектната организация. Преди да решим този казус е важно да измерим наличната ниша или стена, като вземем предвид не само свободната повърхност, но и размера на всички отворени врати и чекмеджета.

Що се отнася до височината, няма фиксирана мярка, но стандартър за шкафове е от 200 до 300 сантиметра. Гардеробът, започващ от пода до тавана, е популярен като опция за пестене на място, но достъпът до високи отделения може да е проблем.  Освен това винаги се препоръчва да оставим поне 15 сантиметра от тавана, за да си осигурим добра циркулация на въздуха в помещението.

Ширината на гардеробите започва от 160 сантиметра, но може да достигне до над 300 сантиметра. За дълбочината, от друга страна, стандартната референтна мярка е 60 сантиметра, но е възможно да се открият и по-плитки варианти, от 40 сантиметра, идеални, ако пространството не е голямо.

Видове гардероби за спалня

Налични са безброй видове алтернативи, всяка от които е проектирана да отговаря на приоритетите на собствениците на жилища.

Гардеробите с вратички са в класически стил и много често се отварят навън. Голямото предимство на този избор е, че имаме достъп и видимост към целия гардероб. Но истината е, че трябва да имаме предвид, че вратите заемат допълнителна площ и не са подходящи за всички спални.

Фотография: Pexels.com

Дрешниците с плъзгащи се врати са идеални за малки стаи, където пространството е ограничено. Ако, от друга страна, разполагаме със специално помещение или предпочитаме да виждаме всички дрехи и аксесоари с един поглед, то гардеробите без врати са идеалното решение.

Те са практични, но имат и своите малки недостатъци: те са склонни да трупат прах, тъй като не са защитени и изискват допълнително усилия, защото винаги трябва да се поддържат в идеален ред.

Фотография: Pexels.com

Дрешникът на нашите мечти и идеите за организирането му

След като вече сме взели решение за размера, най-подходящата структура, цветовете и материалите, можем да се посветим на онези малки екстри, които правят разликата в организацията на пространството.

Фотография: Pexels.com

Например, нека помислим колко чекмеджета да инсталираме, както и позицията на рафтовете и релсите за дрехи.

Ако имаме много дълги рокли, якета и палта, можем да добавим единствено релса със закачалки, на които да ги окачим. Ако пък гардеробът е много висок, ще ни е нужда закачалка за дрехи, за да имаме достъп до артикулите, поставени по-високо.

Фотография: Pexels.com

 ВИЖТЕ ОЩЕ: Грешки при декориране: Как да ги избегнем?