5 неща, които не трябва да слагаме в микровълновата

Помислете добре преди да пъхнете покритата с найлоново фолио купа със снощното ядене в микровълновата. Оказва се, че има храни, които не бива да подгрявате в микровълновата фурна. Ето кои са те.

Кърма

Ключовата полза от кърменето на новороденото е, че в кърмата се съдържат агенти, борещи се с бактериите. Научно изследване обаче показва, че в подгрятата на пълна мощност на микровълновата кърма, много по-бързо се развиват бактерия като E.coli. Всъщност, 18 пъти по-бързо, отколкото в мляко, подгрято без микровълнова.

Броколи

Това вероятно е един от най-често слаганите в микровълнова зеленчуци. Всеки вид готвене унищожава някои хранителни вещества в храната. Готвенето на пара вероятно е най-щадящото, но и то отнема 11% от полезното антиоксидантно съдържание на броколито. Готвенето на броколи с малко вода в микровълнова обаче унищожава 97% от антиоксидантите в него.

Замразени плодове

Това спестява време, да. Замразените плодове като цяло не са лоша идея, защото процеса на замразяване запазва голяма част от полезните им вещества, които по принцип плодовете започват да губят в момента на откъсването им. Учените обаче са открили, че размразяването на плодовете в микровълнова превръща полезните глюкозид и галактозид в карценогенни субстанции. Най-добре размразявайте плодовете на стайна температура.

Замразено месо

Някои микровълнови се въртят, а други не, което може да доведе до неравномерно разпределение на размразяването и готвенето. Замразеното месо е трудно за размразяване в микровълнова и отнема време. По края месото може да започне да се готви и да стане кафеникаво, докато отвътре остава замразено. Когато температурата му влезе в границите на 4 до 60 градуса започват да растат и да се размножават бактерии. И ако не го сготвите веднага, то ще имате едно замърсено парче месо. Японски учени пък са открили, че месо, стояло повече от 6 минути в микровълновата губи половината от съдържанието си на витамин B12. Най-добрият начин да размразите месото е като го оставите в хладилника за една нощ или под течаща студена вода.

Съдове, покрити с фолио, или пластмасови кутии

Има много храни, които не бива да готвите в микровълнова, но най-важно е да не греете в нея нищо пластмасово. Когато подгрявате храна под пластмасов капак или в кутия, създавате карциногени. Загряването на пластмасата освобождава токсични химикали директно в храната.

Най-опасните места у дома, за които не подозирате
Нови начини да използваме старите вещи
10 оригинални начина да подредите обувките си