Защо всеки трябва да посети България

Яжте! 

България не е позната с кухнята си, но правят невероятно вкусни неща. Можете да започнете деня си с няколко парчета баница, вкусно и хрупкаво тестено изделие, пълнено с нещо страхотно (обикновено яйце, лук, картофи). Продължете с няколко галона айран – традиционна българска напитка с кисело мляко (най-доброто кисело мляко в света!) След това сигурно ще ви се прииска да си хапнете таратор, супа от краставици, чесън и кисело мляко. След това преминете към нещо по-сериозно и си поръчайте шопска салата – запазената марка на България, която се състои от краставици, домати, лук, сирене и магданоз. Насладете се на техните огромни шишове от месо, изяжте няколко филии хляб с българска лютеница, опитайте известните български кюфтета и не забравяйте няколкото чашки ракия, характерната им напитка, с която да завършите вечета. Трябват ви сними? Ето ги.  












Страната е развита 

Това не е Токио, но не е и Пном Пен. Повечето от западния ви комфорт ще е на ваше разположение тук, от McDonalds до H&M, до вечеря в луксозен ресторант. Бях изненадан, че ми отне само няколко дни, за да открия истински фреш бар – такъв, в който соковете са от истински плодове и зеленчуци, направени с истинска сокоизтистквачка (не мога да кажа същото за Франция). България може да има репутация на бедна и назадничава страна, и тя не е богата, но за мен тя беше изненадващо модерна, особено в големите градове. Ако бях принуден да живея тук за година, нямаше да имам никакъв проблем. 

Хората купонясват 





Мамка му, здраво купонясват в България. Напитките са евтини, пушат като кумини и баровете са навсякъде. И въпреки всичко това, културата им не пиене не е от сорта на „нека се отрежем възможно най-бързо“. Тя по-скоро е „да се насладим на напитките и нощта до ранните часове на деня“. А на мен това много ми харесва. Без значение какво предпочитате вие, в никакъв случай няма да пиете сами в България. 

Красиво е 

Най-важното от всичко – България е красива страна. След като е била част от няколко империи, има толкова много история тук, която веднага ще забележите в архитектурата и духа на градовете. Пловдив е смятан за един от най-древните градове в Европа, а безплатните турове в София и Пловдив ще отворят очите ви за това колко много пластове история са скрити тук. В България енергията е спокойна и безкрижна, такава, че да ви накара да я посетите и да я харесате. Хората са скромни и любезни, улиците са спокойни и е лесно просто да се разхождаш, и да е наслаждаваш на страната такава, каквато е. Планувах да остана само няколко дни, преди да продължа, но се оказа, че останах цели три седмици и накрая пак не бях готов да си тръгна.  

Завършвам поста си с едно огромно благодаря на всички българи, които ми показаха любов и направиха моето посещение нещо, което с удоволствие ще споделям и помня. Надявам се, че ако някога посетите Нова Зеландия, ние ще успеем да направим същото и за вас.  

Междувременно, ако в момента планирате пътуване до Европа и търсите препоръки, България официално има моето одобрение. Насладете се! 

Текстът е публикуван в блога на Брен brenontheroad.com;  Снимки: Instagram/brenontheroad

Сега или никога: 7 дестинации, които непременно трябва да посетите
Толкова красиви, че трудно ще повярвате, че са истина
24 нереално красиви места в Италия, в които ще се влюбите
Наръчник на пътешественика: как да правим снимки по време на ваканцията си