В Берлин за един уикенд

Несправедливо е, че работните дни стават все повече, а почивните намаляват законно, но който иска да си открадне време, намира и начин.

Всеки сезон е достоен за пътешествие, а през лятото и температурите допълнително подстрекават да сбъднем съкровените си пътувания. Полети от България до всички столици в Европа има безброй, така че остава само да стегнем куфарите.

Берлин е подходящ за всички типове туристи. Независимо дали сте запленени по нашумелия хистори туризъм, изкуството е вашата страст, чувствате се като експерти гастрономи или пък маниаци на тема шопинг, или просто искате да се излежавате удобно на плажа с питие и книга в ръка. За всеки тип интереси съществуват локации.

Исторически обиколки

За хората с изявен интерес към историята, Берлин предлага многобройни турове. Някои от тях дори са безплатни. Всеки ден пред Берлинер Дом стартират обиколки с гид на английски, благодарение на които може краката ви да стъпят точно там, където се е разпростирала Берлинската стена, да се селфнете до някоя част от останки от нея, да се здрависате с американски войници, които усмихнато ще ви посрещнат на територията, на която именно е била американската зона. Може да отидете и много по-надълбоко в историята, благодарение на Берлинската врата и многобройните катедрали, които пазят посланията на отминалите епохи.

Ако сте от по-организираните туристи, много умно е предварително да запазите ден за посещение в немския парламент. Бундестагът е отворен за всички, само след предварително записване и щателна проверка. Гледката от стъкленото око на немския парламент е мащабна. Докато се разхождате в ушите ви звучи информация на персонални слушалки и всяка крача е съобразена с вашето темпо. За около 40 минути ще получите най-приятната беседа, веднага ще наострите уши и с вперен поглед ще търсите всяка една забележителност, за която ви подсказват. Телевизионната кула, най-популярните паметници, храмове и обществени сгради. От птичи поглед всичко става ясно.

Изкуството е навсякъде

Местността до Бундестага е наречена Островът на музеите. Музеите красиво буквално са кацнали върху река Шпрее. Както навсякъде има Стар Музей, Нов Музей, но много впечатляващ е най-новият Пергамон. Той съдържа исторически значими факти от Пергамон и Вавилон. Целият музеен комплекс е включен в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Музейното многообразие гарантира, че дори при лошо време, можете да запазите доброто си настроение с една групова карта за цялата компания. Освен тези съществуват и Музей на трабанта, Музей на фотографията, Технически музей, пълен с кораби и самолети и безброй много галерии на нови и стари творци.

Хубава храна = Хубав живот

Определено немската храна е много далеч от българския вкус. Несъмнено задължителни са вурстовете и бирата, но останалата кухня е може би нетипична като смес на вкусове за нас. Затова пък ресторантите са многообразни. Веган вурстове и яйца от щастливи кокошки за закуска са често предлаган избор. Разкошни са и местата за обяд и вечеря, които предлагат кухня от целия свят и наистина много хубави продукти. Хит сега са салатите с кореноплодни и кюфтенца от истинско кълцано месо. Освен бирата на почит са всякакви коктейли и най-вече Аперолът.

След вечеря има и къде да потанцувате и изгорите ненужните калории. Много популярни клубове са Felix, Berghain, Monkey Bar.

Новите дрехи

В Берлин редовно се провежда Mercedes Benz Fashion Week. По време на такава седмица на модата целият град е ангажиран. Бутиците и на големите брандове, и на малките фриленс дизайнери предлагат много фешън спектакли и нови колекции.

Популярно шопинг пространство е Александърплац. Това е площадът до прочутата телевизионна кула, който е наситен с много магазини и два мола. Намаленията са опасно примамливи и невиждани за родния ни пазар. Много удобна шопинг локация е и Бикини Мол. Там популярните марки и новите артисти се редуват. На гърба на този шопинг център се намира и зоологическата градина в Берлин. Така спокойно можете да съчетаете разходката сред зоологическата джунгла с градската.

Релакс

Ако тълпите ви уморяват, то Gärten der Welt са за вас. Паркът е построен през 1991 и непрекъснато се разширява, а през пролетта цъфването на специалните японски череши е наслада за сетивата. Ако искате още по-голямо спокойствие, по-добре е да посетите градините през делничен ден, въоръжени с одеало за пикник.

Тъй като в Берлин климатът е доста далеч от този в морските курорти, то технично надарените германци са си построили дори остров в столицата. Мястото се казва Tropical Islands и целогодишно е с температура от над 25 градуса. Със специална технология това огромно пространство се затопля. Водата също е гореща целогодишно, а около басейните и джакузитата, живеят стадо фламинго, пауни, костенурки и всякакви риби. За да се подсили още повече тропическото преживяване, в комплекса се предлагат и нощувки и в специални къщички, както и палатки. Ако сте по-смели, може да се качите и на надуваем балон, и на поне три атракционни пързалки. Подобни пространства показват, че наистина човек може да променя дори климата и да се плицика и по Нова Година на 30 минути от вкъщи, докато наоколо е -10 градуса. Дано обаче бъдем по-внимателни и умерени в климарегулирането. Берлин и областта предлагат и много естествени водоеми.Прекрасен избор за летния сезон е и едно от най-известните и най-чистите езера, което е разположено на около час от Берлин – Хеленезее.

Кои локации ще изберете, естествено зависи от личните ви нужди, но най-важното е да планирате добре и по немски предварително, за да бъде достатъчно наситен и едновременно с това комфортен престоят ви в Берлин. А прекарате ли един уикенд в този мегаполис, ще направите и твори тур. Един просто не стига…

Елица Стойчева

Hero Slider