Пролет в Прага

Сред сувенирите, които може да си донесеш от Прага, са тези рисувани метални канчета, които някои от нас ще си спомнят от детството


Добрият войник Швейк на Ярослав Хашек е навсякъде в заведенията

Традиционна украса за Великден


Ако си с половинката си, може да “заключите” любовта си, като оставите ваше катинарче на този своеобразен паметник на любовта

В Храдчани може да разгледаш малки къщички от една стая, които някога са били домове на прислугата в двореца. Сега са музеи на чешкия бит.


Друга традиционна атракция е Музеят на играчките

А може да посетите и куклен театър

Един от легендарните символи на Прага е астрономическият часовник на кметството. Той е най-старият, а и напълно заслужено най-красивият, часовник е Европа. Най-старият му детайл датира още от 1410 година.

Три компонента предлагат истинско представление за туристите, които неизменно се тълпят под величествения часовник. Астрологическият циферблат отразява позицията на Слънцето и Луната и показва астрономически данни. От “Походът на Апостолите” на всеки кръгъл час се показват фигури на Апостоли и други движещи се скулптури. Календарният циферблат е с медальони, които показват месеците.

Легендата разказва, че на майстора, сътворил часовника, са били извадени очите, за да не може след това да създаде нещо друго толкова величествено и неповторимо.



Прага има и своя модерен, дори футуристичен вид. Танцуваща сграда е сред най-забележителните архитектурни странности.


Танцуващата сграда задължително присъства в класациите на най-странните сгради в света

Пищни сгради, запазили духа на миналото, оформят облика на днешна Прага като един от най-желаните туристически обекти.

Чешката столица има какво да предложи на посетителите си. Ако решиш даизбереш именно Прага за почивка, препоръчваме ти да избереш май месец. Пролетна Прага със зелените поляни и цветни градинки, с гледката, на която ще се насладиш от върха на Храдчани, си струва да се види.

Виж още:
Обувките на пролетта според… Сирма Маркова
Семеен празник със стил: Гуен Стефани и Гавин Росдейл
Седмицата на звездите в снимки
Как да стегнеш куфарите?