Пет непознати за българите места в Хърватия

Най-посещаваната и популярна дестинация в Хърватия е Дубровник и има защо.

Със страхотното си местоположение, архитектура, богата история и невероятни плажове, Дубровник е една от най-горещите точки на Адриатическо море. Не е случайно, че именно тук се снима „Игра на тронове“.

Но Хърватия и крайбрежието й далеч не се изчерпат само с Дубровник! На север от него се намират редица градове, непознати по нашите ширини, които не отстъпват по красота на Дубровник. Ето пет от тях.

  1. Шибеник

Ще останете очаровани от този град в централаната част на област Далмация. Основан от хърватски племена преди повече от десет века, днес голяма част от Шибеник е под егидата на ЮНЕСКО заради световното си културно значение. Три средновековни крепости пазят старата част на града, а още една се намира на морския вход към Шибеник.

Разгледайте историческите забележителности, а после се отправете към някой от многобройните плажове наоколо!

Местата, вдъхновили някои от най-хубавите филми

  1. Макарска

Ако често се чудите дали да отидете на планина или на море, Макарска е мястото за вас, защото съчетава и двете. Градът е разположен в подножието на скалистата планина Биоково, която се извисява на почти 2000 метра.

Само на 30 минути се намира и един от най-популярните острови в Хърватия – Брач – така че не изпускайте да посетите и него.

  1. Скрадин

С население от само 500 души, Скрадин е най-малобройният град в нашия списък, но със сигурност ще го помните дълго, ако го посетите. Намира се на крайбрежието на река Кърка, която се влива в Адриатическо море и през лятото е пристанище на многобройни яхти.

Непосредствено до Скрадин е национален парк Кърка, до който можете да стигнете с кораб от градчето. Направете обиколката през седемте водопада в този природен парк, а след това поплувайте в близост до водопадите! За разлика от национален парк Прилвечки езера, тук плуването е разрешено.

Ако сте интроверти, това са перфектните дестинации за вас

  1. Трогир

Палми, слънце и море… Този малък град в близост до Сплит има един от най-чаровните и обичани исторически центрове в Хърватия. Старата част на Трогир се намира на неголям остров, приютил каменни къщи, църкви, кули и прекрасна средновековна крепост.

Не пропускайте да посетите катедралата в старата част, която е построена през 13 век и да си направите снимка пред впечатляващите порти на града, както и да се отдадете на лежерното настроение по улиците на слънчевия Трогир!

  1. Ровин

Италиански град до края на Втората световна война, Ровин е една от най-посещаваните дестинации на полуостров Истрия в северната част на Хърватия, но не е особено популярен сред българите. Намира се само на два часа по вода от Венеция.

Тук официалните езици са два – хърватски и италиански, а местата в Ровин, които ще ви очароват – безброй. Тесните улички в старата част на града, тюркоазените плажове и страхотната медитеранска кухня гарантират незабравима ваканция за всеки!

Текст и снимки: Ilka Rocks

Норвегия е най-щастливата държава в света

Fashion GalleryHero Slider