Наръчник на пътешественика: Портофино

Кога да посетите Портофино

Ако можете, още сега. Градчето е готово за сезона, а цените все още не са повишени. Няма ги и летните тълпи от туристи. Най-скъпо за престоя си там ще платите между юни и септември. В разгара на лятото крайбрежните пътища са задръстени от трафик, а на кея се тълпят екскурзианти, които пристигат с лодки. Има и още нещо, което прави Портофино особено красиво именно сега – глицинията е в разцвета си.

Какво задължително да пробвате

Разходете се около пристанището вечерта, след като последният ферибот е заминал. Това, което някога е било дом за рибарите, сега се е превърнало в лъскави бутици на луксозни брандове като Gucci. Въпреки че не това е най-привлекателното, в сърцето си мястото предлага романтично изживяване. 

Ако ви се иска да се отдадете на спортни изживявания, няма проблем. Може да се изкачвате по добре обозначените пътеки на Parco Naturale Regionale di Portofino (parcoportofino.it). 

Не пропускайте и разходка до малкото пристанище San Fruttuoso, което е достъпно само с лодка или пеша. Разходката до там ще ви отнеме около два часа. Ако обичате да обикаляте и културни забележителности, в Портофино няма да ви липсват абатства и църкви, които да разгледате. Едно от тях е Бенедиктинското абатство (fondoambiente.it), датиращо от 13-14 век. Може да обядвате на терасата на Da Giovanni (dagiovanniristorante.com), където не пропускайте да опитате прясно уловена местна аншоа и леката лазаня ал-песто, заедно с чаша местно бяло вино Vermentino Corsi di Luni. На връщане може да вземете ферибота. 

За престоя си там изберете хотел, разположен на хълм с гледка към морето, за да се насладите максимално на почивката си. Такъв вариант е един от големите хотели в Италия, Belmond Hotel Splendido. 

Какво да опитате от менюто:
 Лигурия е пълна със съблазнителни неща за хапване. Това е домът на пестото и фокачата. Задължително опитайте и леките торти(пайове), пълни със спанак и зукини, десертното вино Vermentino.