Когато животът ви отведе в Южна Италия…

На брега на Тиренско Море, някъде в Южна Италия, се гуши едно истинско райско кътче.

Името му е Кампания и в себе си събира най-доброто, което държавата на пастата и хубавото вино може да предложи: пъстроцветни малки градчета, пленяващи със специфичен чар, закътани плажове с тюркоазени води, богата история и, разбира се, истинска кулинарна фиеста.

А цялата тази красота е само на малко повече от час със самолет! В случай, че още не сте планирали своето лятно бягство, ние ви даваме шест причини да се озовете в Кампания:

Амалфийското крайбрежие

“Позитано те разтърсва дълбоко. То е място-съновидение, което не е съвсем реално, докато си там, но става болезнено реално, щом си тръгнеш.“

Така Джон Стайнбек описва малкото рибарско градче, което през 50-те години на миналия век пленява сърцето му… Райски гледки, усещане за безвремие – Позитано е всичко това, но и много повече. Днес курортът е особено популярно място за почивка за редица знаменитости, а славата си дължи и на филма “Под слънцето на Тоскана”, сцени от които са заснети тук.

Вълшебното градче далеч не е единствената причина да се влюбите в Амалфийското крайбрежие. Тук на всяка крачка ви очакват величествени гледки, тюркоазени води, обрамчени от високи скали, скалисти плажове и прясна морска храна. Освен Позитано, красиви, пъстри и типични за региона градчета са Амалфи и Равело, както и по-закътани, но не по-малко чаровните Майори, Минори и Праяно.

Остров Капри

Може би най-известният и със сигурност един от най-красивите острови на италианското крайбрежие, Капри някога е бил част от полуострова. Така поне твърди един древен гръцки геолог, който днес е подкрепен и с научни факти. Скалистият остров е дълъг едва малко над 6 км и неговият чар е оценен не само от съвременните пътешественици. Любопитен факт е, че това е любимото място за отдих на император Октавиан Август. Лазурната пещера е задължително място за всеки турист, както и разходката с лодка из тюркоазените води на малките заливи.

Неапол

Неапол, както много други градове в Италия, е като жив музей. Със своя микс от барокова архитектура, слънчеви площади и безброй църкви, градът ще ви провокира да се скитате с дни из уличките му и пак да не успявате да го опознаете напълно. А всъщност това е и най-добрият начин да го разгледате. Докато внимателно избягвате местните, бързащи със своите скутери, не забравяйте да погледнете и нагоре – към фасадите и терасите на къщите, обрамчени с кичести цветя, цветни знаменца и… пране! Посетете музеите (в Националния исторически музей се съхраняват някои от най-интересните колекции от гръцки и римски артефакти), отдайте се на шопинг, разгледайте ботаническите градини и луксозните вили, а накрая посетете представление на най-старата италианска опера Сан Карло.

Помпей

Най-известната археологическа забележителност в Южна Италия е Помпей – едно от седемте места от Кампания, част от списъка на Юнеско. Надали е нужно да ви разказваме историята на този крайбрежен град, но с няколко думи – трагичната му съдба се дължи на изригването на близкия вулкан Везувий, чиято лава погребва Помпей и неговите жители. Години по-късно скелети на хора, цели сгради и предмети от ежедневието са открити запазени под планините от лава и пепел.

Виното

Кампания сред най-старите местности, които произвеждат вино в Италия. Много от сортовете датират още от времето на гърците и римляните, а регионът е известен и с виното Фалерно – най-старото в държавата на ботуша. Модерните вина, които се произвеждат тук, имат специфичен вкус, благодарение на вулканичната почва, върху която се отглежда гроздето. Не пропускайте да посетите местните изби, в които се предлагат дегустации. Или пък, докато обядвате в някое от малките ресторантчета, поискайте да ви препоръчат местно вино, с което да съчетаете храната си.

Храната

Всеки регион в Италия има своите специфични кулинарни специалитети и Кампания не е изключение. Разбира се, няма как да не започнем с… пицата! Добре познат факт е, че най-добрата пица в света се прави в Неапол. Класическата Маргарита е колкото семпла, толкова и вкусна. Прави се с пресни домати, вкусна моцарела, босилек и най-пресният зехтин, поръсен върху коричката веднага, след като пицата излиза от пещта. Паста Путанеска е друг местен специалитет, който се приготвя с пикантен доматен сос, маслини, каперси и аншоа. А знаете ли, че родното място на салатата Капрезе, е остров Капри? От там идва и името й. Също толкова семпла, колкото и пицата Маргарита, тя е един от международните символи на Италия, защото комбинацията от домати, босилек и моцарела изглежда точно като знамето на страната.

Лимончело

Едно от нещата, които ще забележите, докато сте на почивка в Кампания, е размерът и ароматът на лимоните, които зреят тук. А когато животът ви поднесе лимони, а вие сте в Южна Италия, разбира се, че си правите Лимончело! Този типичен за региона лимонов ликьор се прави в Соренто и близките острови Иския и Капри. За целта се използва кората на лимоните, която се накисва в чист алкохол и захар. Така тя престоява месец или малко по-дълго време. Накрая се получава свеж и сладък аперитив, супер освежаващ за летните дни край морето. В Кампания ще го откриете навсякъде: в ресторантите, баровете, в малките магазинчета в градчетата. Ако пък проявявате интерес, можете да посетите и някоя от фабриките, в които го произвеждат.

 

Hero Slider