Европейските Коледни базари

Някои хора предпочитат да изкарат Коледа приятно сгушени в леглото с книжка в ръка, а други на всяка цена използват почивните дни, за да пътуват.

Специално за втората група, направихме обиколка на най-любимите Коледни базари на европейците! Разбира се, сега е малко късно да направиш празничния си шопинг извън България, но можеш да направиш с нас тази кратка виртуална разходка, да се заредиш с настроение и да набележиш идеи за следващата година!

Антверпен

Коледният базар (7 декември до 26 декември) се организира в Grote Markt с десетки щандове и ледена пързалка в сянката на катедралата, както и вечерни концерти с Коледни песни.

Базел

Базел е известен като града с най-голям Коледен базар (29 ноември – 17 декември) в Швейцария и също така е дом на най-дългата в Европа улица, осветена с Коледни лампички. Там ще откриеш и известния Коледен магазин Johann Wanner.

Берлин

Ако се насочиш към немската столица, ще се смаеш от разнообразието на Коледни базари – около 50 на брой! Основните са на улиците Gedächtniskirche (24 ноември – 28 декември), Unter den Linden (24 ноември – 28 декември ) и Alexanderplatz.

Копенхаген

Истинска зимна приказка са градините Tivoli Gardens. Ледената пързалка и огромният базар (10 ноември – 30 декември, без дните 24-ти и 25-ти декември) привличат милиони туристи и местни всяка година.

Франкфурт

Там се провежда един от най-старите и големи Коледни базари в Германия (30 ноември – 23 декември). Част от важните Коледни традиции на местните е да купуват всички Коледни подаръци от този базар. Качеството на предлаганите стоки е високо, а цените са разумни.

Хамелин

Хамелин е на север от Хановер и е известен с приказната си атмосфера и Коледния базар, който се провежда в Средновековната част на града, където 70 празнично украсени дървени къщички продават подаръчни комплекти, ръчно изработени сувенири, топла храна от местната кухня и греяно вино.

Прага

Базарите се провеждат на площада в Стария град и на площад Wenceslas (5 – 23 декември). Според традицията посетителите обикалят къщичките на базара с греяно вино в ръка.

Виена

Сезонът на Коледните базари в този уникално красив град започва на 17-ти ноември. Не пропускай да посетиш Виена през декември, за почувстваш колко прекрасно носталгична и романтична е атмосферата на града по това време на годината. Базари се организират пред сградата на кметството, както и на Spittelberg, Am Hof и пред църквата St. Charles Borromeo. Ще се потопиш в аромата на карамелизирани плодове, Коледни пуншове и печени ядки. Освен удоволствието от шопинга, ще имаш шанса да се порадваш и на Коледни концерти и приказни пиеси.