Dolce Vita в Дубровник

Зад синьо-бялата старинна елегантност на Дубровник прозира многовековна история, а полъхът от Италия придава на града топлина.

Около 12 часа път с кола (или 15, в зависимост от стила на шофиране и избрания маршрут) ви делят от града, който клишето определя като “перлата на Адриатика.” И трябва да признаем, че това е доста точно определение, макар че по-малки подобни “перли” са пръснати по цялото крайбрежие на Хърватска.

Дубровник се намира в най-южния му край. Градът не е голям и можете да обиколите основните забележителности за не повече от два дни.

Нашият съвет обаче е да си отделите поне седмица, защото стигнете ли веднъж до хърватското крайбрежие, няма как да не ви се прииска да се отбиете и в някои от другите курортни градчета, накацали живописно по стръмните му склонове. Панорамните гледки към заливите в искрящо синьо са толкова зашеметяващи, че посягаш към фотоапарата буквално след всеки завой.

Самият Дубровник има около 40 000 жители, а в сърцето му е Старият град – истинско бижу, приютено между крепостни стени и излъчващо меко перлено сияние с мраморните си фасади и павирани улици и с красивата си барокова архитектура.

В единия край на Стария град са портите “Пиле”, а в другия – красивото старо пристанище и Катедралата. Главната пешеходна улица е пресечена от безброй малки каменни улички. От двете страни на всички тях се редят магазинчета за сувенири и уютни малки гостилници и кафенета с масички отвън. За да си проправите път между тях, задължително трябва да се подредите в спретната редичка. Менюто на всички заведения включва пица и паста, което е поредното напомняне за близостта с Италия, типични са и ястията с риба и морски дарове. Ако изберете да вечеряте на някоя от масичките на заведенията пред Катедралата, ще се насладите и на прекрасна жива музика на открито – наистина невероятно изживяване.

Приятно място за питие преди късната вечеря е самото старо пристанище – също потънало в мека светлина и цялото осеяно с масички, на метри откоито леко се полюшват лодките.

Преди това ви предлагаме да направите разходка по тесните и стръмни алеи към западния склон на града, от където можете да погледате залеза. С питие в ръка – ако предвидливо сте заели позиция в някое заведение в тази част достатъчно рано. За закъснелите романтици, копнеещи за красивата гледка, е опцията да се настанят долу, направо на скалите.

Елегантната атмосфера на Дубровник се допълва и от факта, че тук дори туристите внимават за облеклото си. В Стария град е по-скоро рядкост да се натъкнеш на хора по джапанки. През деня тук се носят свободни ризи, памучни рокли, кожени сандали, а вечер дамите не се притесняват да пристъпят по излъсканите павета на ток и с елегантни рокли до коляното.

Ако сте си отделили повече от два дни за Дубровник, добра идея е да прекарате един дълъг следобед на Локрум. С корабче от старото пристанище стигате само за десетина минути до острова, потънал в спокойствие и зеленина и обрамчен от скалисти плажове с ослепително синя, чиста вода.

Невъзможно е да не се влюбите!

Текст и снимки: Петя Бондокова

Hero SliderPopular