Крем супа с печен карфиол

Един зеленчук, който може много повече от това да участва само в зимната туршия

Крем супата с карфиол е много добър начин да разнообразите менюто си и да хапнете нещо по-интересно от традиционната картофена или зеленчукова крем супа.

Карфиолът е отличен източник на витамини, минерали, естествени антиоксиданти, фибри и др. Добавете го към крем супата си за един различен вкус и изненадайте близките си с тази рецепта.

Какво ви е необходимо?

1 глава карфиол

1 с.л. зехтин

3 скилидки чесън

1/4 чаша масло

1 средноголям лук

2 моркова

2 стръка целина

1 дафинов лист

1/2 с.л. сушена мащерка

1/4 чаша брашно

2 консерви зеленчуков бульон

1 1/4 бадемово мляко (при непоносимост към лактоза)

1/2 чаша настърган чедър

Сол и пипер на вкус

Как да я приготвите?

Загрейте фурната, а междувременно нарежете карфиола и го поставете на хартия за печене заедно със скилидките чесън. Овкусете с малко зехтин, сол, пипер, и печете докато карфиолът не получи златист загар, приблизително около 20-5 минути.

В голям съд разтопете масло на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и го запържете за 2-3 минути. Прибавете отново нарязаните моркови и целина и гответе около 5 минути, като от време на време разбърквате зеленчуците.

Чесънът, който приготвихте с карфиола, нарежете на ситно, след което го добавете в съда, заедно с карфиола, дафиновия лист и сушената мащерка. Изсипете брашното и бъркайте добре докато то не изчезне.

Накрая прибавете зеленчуковия бульон и отново разбъркайте добре. Нека се готви приблизително 10 минути, след което прибавете млякото и чедъра. Когато чедърът се разтопи и супата придобие по-кремообразна текстура, овкусете със солта и пипера.

Сервирайте супата топла, поднесена с препечени филийки или пълнозърнеста чабата.

Добър апетит!

tips