Кулинарен уикенд: Обърната торта с банани

Този десерт е малко по-нестандартна разновидност на обикновената торта с банани, тъй като плодовете всъщност са на дъното, а след като обърнете сладкиша, те остават отгоре. 

Какво ви е нужно
3-4 банана
170 гр масло
100 гр кафява захар
220 гр бяла захар
2 яйца
230 гр брашно
1/2 с.л. канела
1 с.л. бакпулвер
1/4 с.л. сода за хляб
1 пакетче ванилия
60 гр сметана
60 гр мляко

Как да я приготвите

Поставете половинката от маслото в малък тиган, заедно с кафявата захар и ги разтопете, докато разбърквате на бавен огън. След това изсипете сместа в тава с диаметър 20 см. Обелете бананите и ги нарежете надълго. Наредете ги един до друг върху сместта. Поставете тавата в хладилника за около 10 мин., докато маслото замръзне. 
Загрейте фурната до 170 градуса. В голяма купа разбийте останалото масло и бялата захар с помощта на миксер, докато се получи пухкава смес, а след това започнете да добавяте яйцата едно по едно. Спрете да разбивате след като сместта стане еднородна. 
В друга купа смесете брашното, канелата, бакпулвера и содата, и внимателно започнете да изсипвате при сместта с яйцата и захарта, като едновременно с това бъркате с шпатула. Добавете ванилията, сметаната и млякото и разбъркайте добре. 

Изсипете сместта в тавата върху банананите. Печете в предварително загрятата фурна за около 45-50 мин. Извадете тортата от фурната, оставете я да се охлади за 5 мин. и след това внимателно я обърнете върху поднос, така че бананите да останат отгоре. 

Сервирайте с топка ванилов сладолед. 
Още по-неустоим крем брюле
Кулинарен уикенд: Кекс в чаша с шоколад и кафе
Кулинарен уикенд: Лимонов мус с шампанско