Ориз по мексикански

Този ориз се среща в почти всеки мексикански и тексаски ресторант, а сега може да си го приготвите и у дома

Мескиканският ориз се сервира като гарнитура към повечето ястия, но може да го хапвате и като основно, ако спазвате режим или не обичате месо. Някои хора пък предпочитат да добавят към него салса или авокадо, така че имате голям избор как да го сервирате.

Днес готвим пикантно: пържен ориз с къри

Оризът, вдъхновен от горещо Мексико, е на базата на дългозърнест бял ориз и домати, но в нашата рецепта прибавяме малко пикантен привкус, за да събудим небцето и да придадем характер на ястието. 

Какво ви е необходимо?

2 ч.ч. дългозърнест бял ориз

1 консерва обелени домати

1 глава лук

1 голяма чушка халапенйо (по желание)

2 ч.ч. зеленчуков/пилешки бульон

4 скилидки чесън

1 1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч,л. чили на прах

1/8 ч.л. пипер

2 с.л. олио

2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

1/4 ч.ч. нарязан кориандър

1 голям домат, нарязан на кубчета

Как да го приготвите?

Преди да преминете към приготвянето на ориза, трябва да го изплакнете. След това го поставете върху хартия, за да изсъхне по-бързо. Докато чакате, започнете с приготвяне на соса.

В блендър изсипете доматите от консерва, ситно нарязания лук и чушката халапенйо и ги разбийте докато се смесят добре. Ще ви трябват само 2 ч.ч. от соса, а останалата част може да замразите или да използвате за друго ястие.

Сосът изсипете в голяма тенджера и прибавете бульона, чесъна, солта, кимиона, чилито и пипера. След като всички съставки с разбъркат добре и заврат, намалете силата на котлона и ги оставете да покъкрят около 15 минути.

В друг голям съд загрейте малко олио и добавете ориза. Бъркайте непрестанно в продължение на 10 минути докато ориза не придобие златист цвят.

Прибавете към него соса и продължете да бъркате. След като всичко заври, сложете отгоре капака и оставете да се готви на бавен огън приблизително 20 минути. Не махайте капака, за да може оризът да поеме соса възможно най-добре.

След като се сготви, оставете ориза да изстине малко и добавете лимонов сок. Прибавете и кубчетата пресен домат и поръсете с кориандъра. Сервирайте докато е още топъл.

Приятен апетит или както казват в Мексико: Buen Apetito!

tips