Кулинарен уикенд: Ньоки с доматен сос и розмарин

Няма как да не свържем горещото лято и почивките със слънчевото средиземноморие! Нека си го припомним още веднъж преди напълно да се сбогуваме с горещия сезон.

Затова ви предлагаме това лесно ястие, съчетаващо ароматни подправки с вкусна паста вдъхновена от Италия.

Продукти (за 2 порции)

500 гр сурови ньоки

500 гр нарязани на кубчета домати

сол, черен пипер

2 с.л. зехтин

1 ч.л. сух риган

1 ч.л. сух босилек

1 ч.л. сух розмарин

20 мл бяло вино

2 ч.л. захар

пармезан за поръсване

сос песто

листа пресен босилек

Приготвяне:

Доматите се поставят в тенджера на котлона за да заврат. Към тях се прибавят захарта, бялото вино, подправките, зехтинът и солта за вкус. Поставя се капак и се оставя да поври около 30-40 мин., за да може сосът да се сгъсти и да поеме от аромата на подправките. По желание може да се прибави и чесън.

Ньоките се сварят във вода като се следват инструкциите от опаковката им за количеството вода. След като изплуват на повърхността са готови и можете с решетъчна лъжица да ги извадите.

Готовите ньоки се прецеждат и измиват със студена вода, след което се смесват с доматения сос, разбъркват се и се разпределят в чинии. Отгоре се поръсват с пармезан, сос песто и листенца пресен босилек.