Кулинарен уикенд: Ризото със скариди

За този прекрасен уикенд ви предлагаме една оригинална рецепта от Италия, която веднага ще ви “отведе” на Ботуша.

Едно от най-предпочитаните за приготвяне ястия в домашната италианска кухня е ризотото. То има безброй варианти, но избрахме такъв със скариди.

Необходими продукти

1 праз лук
2 скилидки чесън
1 ч. ч. ориз за ризото – арборио или карнароли
100 мл бяло вино
1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
400 г скариди
2 с. л. доматено пюре
1 с. л. настъргана кора от лимон
1 с. л. нарязан магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Запържвате леко лука и чесъна, които предварително за нарязани на ситно. Към тях се прибавя оризът и се разбърква. Слага се виното и отново се разбърква, докато се абсорбира.

Прибавете 150 мл от горещия бульон и отново разбъркайте, като постепенно добавяте още 450 мл. Добавете почистените скариди и оставете да поврят за около 3-5 минути.
Постепенно изсипвайте и останалият бульон, докато ризотото стане кремообразна консистенция. Последно се слага лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправяте със сол и черен пипер и можете да сервирате.

Печено пиле с чесън и пармезан
Тарта с чедър и аспержи 
Оригинална италианска рецепта за тесто за пица