Задушени миди със сметана, узо и копър

Именно лятото е моментът да се насладим на апетитните морски деликатеси.

А ако искате да отскочите до съседна Гърция, но все не можете да се измъкнете от работа и куп задачи, които ви чакат вкъщи, то ние ще ви отведем там, макар и виртуално.

Специално за читателките на MissBloom сме избрали една страхотна рецепта с миди със сметана, узо и копър, които ще доведат горещото гръцко лято в дома ви. Дами, поканете приятелките си, налейте по чаша узо и се наследете на тази вкусотия.

А ето и какво ви трябва:

1 с. л. зехтин
2 глави кромид лук
4 скилидки чесън
Една връзка копър
1 голям домат
1/2 чаша бяло вино
1/4 чаша узо
1/2 чаша гъста сметана
2 кг миди
1/3 чаша пресни листа босилек
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в средноголяма тенджера. Сложете ситно нарязаните лук и чесън и ги оставете докато омекнат и придобият златист цвят. Добавете ситно нарязания копър и домати (които предварително са нарязани на кубчета) и ги оствете да покъкрят за около 5 минути.

Добавете и бялото вино, узото и сметаната в тенджерата и оставете да врят. Постепенно добавете мидите (предваително измити и щателно почистени), ½ от босилек (накъсан предварително) и сол.

Покрийте тенджерата и продължете готвенето около 5 минути, докато мидите се отворенят. Гарнирайте с останалите листа босилек и ястието е готово за изненада на семейството.

Препечен хляб с рикота и мента
Пататник
Днес готвим пикантно: пържен ориз с къри