Вкусна бамя с нахут с марокански привкус

Подбрахме рецепта за сезонно ястие с бамя, една от суперхраните за юни според специалистката по храненето и диетите Анджела Лемънд.

Насладете се на вкусен и лек обяд!

Съставки

1/2 кг прясна или замразена бамя, с премахнати краища на стъблата, нарязана на дребно
10 стръка пресен кориандър, плюс листата за украса
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 червена чушка, фино нарязана
1 средно голяма глава лук, фино нарязана
3 скилидки чесън, накълцан
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. смлян черен пипер 
3 чери домата, нарязани на дребно
1/2 чаша бульон от зеленчуци
3/4 ч.л. кимион на прах
1 консерва нахут, изцедена от водата
3/4 ч.л. сол
1 ч.л. лют сос
Приготвяне
1. Поставете голяма купа леденостудена вода до печката. Варете бамята за 2 минути в друга тенджера с вода. Прехвърлете бамята в леденостудената вода. Прецедете.
2. Загрейте мазнината в дълбок тиган или тенджера на средна температура. Сложете чушката. Бъркайте, докато омекне, за 2-5 минути. Добавете лука, чесъна, джинджифила и пипера в тигана. Бъркайте, докато лука омекне, за 3-6 минути. Сложете доматите, бульона, кимиона, бамята и кориандъра (стръковете вържете на снопче). 
3. Намалете температурата на котлона, покрийте частично с капак. Гответе за около 10-15 минути, като разбърквате от време на време. Добавете нахута и солта, гответе за още 4 минути. 
4. Махнете от котлона. Извадете снопчето стръкове кориандър. Сложете лютия сос. Гарнирайте с листа кориандър.
Задушена риба със зеленчуци
Авокадо със зеленчуци и чеснов сос
Кои храни да комбинираме за супер здравословен ефект
Как да ядем въглехидрати, без да пълнеем