Кулинарен уикенд: Пиле с лимон с аспержи

Създайте истинска гурме вечеря у дома с ароматно пиле с билки и лимон, допълнено от аспержи на фурна.

Сега, когато ресторантите отново са затворени, търсим да внесем разнообразие в менюто вкъщи. Днес ви предлагаме една рецепта, която е перфектна за целта.

За нея използваме трик от професионалните готвачи, който ни позволява да създадем най-крехкото и сочно пилешко месо на тиган у дома, без да трябва да използваме прекалено много мазнина за целта. Допълнено с крехките аспержи на фурна, резултатът ще изненада вкусовите ви рецептори.

За рецептата ще ви трябват:

450 грама пилешки гърди

3 супени лъжици лимонов сок

5 супени лъжици зехтин

4 супени лъжици розмарин (по възможност пресен)

4 супени лъжици мащерка

2 скилидки чесън

1/2 чаени лъжици счукано чили

1/2 чаена лъжица сол

За аспержите: 

половин килограм аспержи

1 супена лъжица зехтин

по 1/4 чаена лъжица черен пипер и сол

Приготвяне:

Начукайте равномерно пилето. В купа смесете маринатата с лимоновия сок, билките, чесъна (предварително начукан или наситнен), солта, пипера и 3 супени лъжици от зехтина. Мариновайте месото за 30 минути до 2 часа.

Междувременно почистете аспержите, като ги измиете и премахнете най-долната и твърда част на стъблото. Овкусете ги с подправките и зехтина и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 18-20 минути, докато не омекнат, като по средата на готвенето можете да ги разбъркате за по-равномерно изпичане.

Когато месото е мариновано, можете да го запечете на предварително загрят тиган с оставащото количество зехтин. Препечете от всяка страна за 1-2 минути, след това намалете топлината на тигана и гответе на захлупен тиган за 10 минути, без да вдигате капака през това време. След това изключете котлона и оставете пилето за още 10 минути, без да вдигате капака – така то ще продължи да се готви бавно, като запазва соковете си. Сервирайте заедно с аспержите.