Домашен хляб със семена

Домашно приготвеният хляб със семена е страхотен източник на полезни хранителни вещества за организма.

Лененото семе например се слави като един от най-силните противопаразитни продукти. Слънчогледовото семе пък е идеален антидепресант и мощен антиоксидант, докато тиквените семки повишават защитните сили на организма и поддържат имунитета на ниво. Овесените ядки от своя страна възстановяват структурата на кожата и подобряват работата на нервната и на сърдечно-съдовата система, докато конопените семена са страхотен източник на протеини.

В домашно замесения хляб можете да съберете всички тези невероятни ползи за здравето.

Продукти:

100 грама брашно от лимец (или пшенични трици)
2 с. л. счукано ленено семе
2 с. л. белен суров слънчоглед
2 с. л. белени тиквени семки
2 с. л. конопени семена
2 с. л. фини овесени ядки
1 ч. л. хималайска сол
1 ч. л. кафява захар
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода

Начин на приготвяне:

В един съд смесете брашното от лимец (пшеничните трици) със солта, захарта и различните видове семена и ядки. Добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата бикарбонат. След като омесите тестото, го прехвърлете в намазнена тавичка. Можете от него да оформите и малки питки, които да оваляте в сусамово или ленено семе. Или пък оставете тестото като цял хляб. Пече се за около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Проверявайте дали се е опекъл хляба с помощта на клечка за зъби.


Снимка: Pinterest

Полезна закуска под 350 калории