Баница с късмети за Новогодишната трапеза

Баницата с късмети е задължителна за празничната трапеза за посрещането на Новата година.

Ето и нашето предложение за proготвянето на това традиционно ястие, което е любимо и на малки, и на големи.

Необходими продукти:
800 г брашно “София Мел”
200 г масло
400 г краве сирене
1/2 кофичка кисело мляко
6 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
1 пакетче бакпулвер

Начин на приготвяне:
Замесете брашното със солта и оцета до получаване на гладко тесто. След това разделете тестото на 9-10 топки. На предварително набрашнен плот започнете да разточвате корите с големината на тавата, в която ще печете баницата. Всяка от корите трябва да стане тънка.

В отделен съд направете сместа за баницата. Натрошете сиренето и прибавете към него жълтъците. В друг съд сложете киселото мляко и прибавете бакпулвера, както и предварително разбитите на сняг белтъци. След това ги прибавете към сиренето и жълтъците. Разбъркайте сместа като прибавяте предварително леко разтопеното масло.

Подреждането става като в добре намазнена тавичка сложите кора, поръсвате със сместа от яйца и сирене, след това се повтаря. Като наредите половината кори, слагате късметчетата, които предварително сте ги опаковали добре с фолио. След последната кора може да изсипете равномерно остатъка от сместа върху баницата и да я сложите да се пече на предварително загрята до 200 градуса фурна.