Авокадо със зеленчуци и чеснов сос

Страхотните полезни качества на авокадото го превръщат в отличен избор за всички, които ценят здравословната кухня

Авокадото е богато на витамини от няколко групи, съдържа важни мастни киселини като Омега 3 и 6, мед и манган, помага за усвояването на мазнините и е с изключително ниско съдържание на въглехидрати. 

Необходими продукти:

3 плода авокадо
Плънка:
1 домат
½ краставица
1 ч.л. зехтин
1 лимон
2 ч.л. нарязан магданоз
1/3 червен лук на кубчета
сол и черен пипер на вкус
8 с.л. кашкавал

Сос:
250 грама крема сирене
60 гр майонеза
2 ч.л. горчица
1 с.л. кисело мляко
2 ч.л. копър
4 скилидки счукан чесън

Плънка: Кората на лимона се настъргва, а половината лимон се изстисква в отделна купа. Към него прибави зехтина, магданоза и настърганата лимонова кора. Разбъркай добре. След това прибави лука и всички зеленчуци, нарязани на кубчета. Салатата се овкусява с черен пипер и сол на вкус и се оставя настрани, докато приготвяш авокадото.

Плодовете разрежи на половини и почисти от костилките. Подреди всички половинки в чиния и изстискай върху тях другата половина на лимона. Внимателно разпредели салатата в сърцевината на плодовете. Отгоре се настъргва кашкавал и се запича за кратко в предварително загрята фурна. За финал се поръсва с настъргана лимонова кора.
Сос: Сиренето, майонезата, киселото мляко и горчицата се смесват в отделен съд и се разбъркват до получаването на еднородна смес. Прибави копъра и счукания чесън и разбиркай добре. Сосът се поднася с едно парче авокадо и с резен краставица за декорация.