Вегетариански бургер с черешова салца

Независимо дали сте вегетарианци или просто искате да добавите повече зеленчуци към диета си, този безмесен бургер е толкова удовлетворяващ и вкусен, че дори и най-големите „хищници“ сред вас ще го оценят по достойнство.

Приготвянето му отнема известно време, но комбинацията от сладки череши и питателни зеленчуци си заслужава, уверяваме ви.

Какво ви е нужно (за 4 порции):

За бургера

1½ чаша бланширан нахут

2 с. л. сусамени семена

1 голям морков

½ червен лук

3 скилидки чесън

½ чаша пресен магданоз

6 с. л. брашно по избор

¾ ч. л. кимион

½ ч. л. черен пипер

1 ч. л. хималайска сол

3 с. л. зехтин (за пържене)

За салцата

1 чаша сушени череши

2 с. л. кленов сироп

2 лайма

1 чаша накълцана жълта чушка

1 голяма чушка Халапеньо

½ чаша накълцан червен лук

½ чаша накълцан пресен кориандър

¼ ч. л. хималайска сол

За сервиране

¼ чаша веган майонеза

2 с. л. лют сос по избор

4 кръгли пълнозърнести хлебчета

Как да го приготвите:

Загрейте фурната на 190 градуса.

Изплакнете и изцедете нахута. Подсушете го с хартиена салфетка, за да премахнете останалата влага и го поставете в кухненския робот. Добавете сусамените семена и пасирайте. Преместете нахутената паста в купа.  Пасирайте моркова, лука, чесъна, кориандъра и ги добавете при нахута. Смесете брашното с кимиона, солта и черния пипер. Прибавете го към зеленчуците, разбъркайте добре и оформете 4 бургера.

В огнеупорен съд загрейте 3 супени лъжици зехтин на средна температура. Запържете кюфтетата до златистокафяво, за около 4-5 минути, от всяка страна. Поставете съда във фурната и печете за 15 минути. Извадете кюфтетата и ги оставете да се охладят минимум 15 минути, за да останат стегнати.

В това време, едро накълцайте черешите. Поставете ги в купа със сока от лайм и кленовия сироп. Почистете чушките от семките и ги накълцайте заедно с лука и кориандъра. Добавете всички съставки в купата и разбъркайте, за да се смесят. Нека останат на стайна температура до сервирането.

Смесете майонезата и лютия сос. Разрежете хлебчетата  през средата и ги препечете леко. За да сервирате, намажете долната половина на питките с майонеза. Отгоре поставете бургерите и покрийте с черешовата салца.

Добър апетит!