Топла салата с брюкселско зеле

Предлагаме ти една пикантна рецепта с брюкселско зеле на Галина Толкингтън, която е фитнес експерт и консултант по здравословно хранене. Тя е издала поредица от книжки с рецепти “Изкуството на истинската храна”, които са поднесени по изключително интересен начин – върху картончета, които можеш да закачаш с магнитче на хладилника, докато готвиш. Можеш да видиш още рецепти от Галина Толкингтън на http://artofrealfood.com/

Ето рецептата, която избрахме за почивните дни:

Продукти за две порции

4 чаши брюкселско зеле, почистено и разрязано на половинки
1 с.л. зехтин или оризово олио
морска сол на вкус
1 с.л. мед или кленов сироп
1 ч.л. лют червен пипер
2 ч. чаши спанак или друга зелена салата
1 ч. чаша гъби
100 гр сирене ементал
зехтин и балсамов оцет за овкусяване

Започни като загрееш фурната до 180 градуса. Посоли зелчиците, овкуси ги със зехтина или ги печи 20 мин. След това ги извади, поръси с лютия пипер, залей с меда, разбъркай добре и върни във фурната за още 10 мин.

Докато се пекат, сготви гъбите като ги нарежеш и набързо ги задушиш на котлона с малко зехтин.

Сглоби салатата като поставиш в купа зелените листа спанак или маруля, отгоре подредиш гъбите и брюкселското зеле и ементала нарязан на парченца. Размеси добре и при желание овкуси със зехтин и балсамов оцет.

Съвет от Галя: Избягвай да вариш брюкселското зеле. За най-бързо приготвяне, накълцай го на много ситно и бързо го задуши с много малко вода, зехтин и сол.

Добър апетит!