От кулинарния блог: Любимите ястия на Ани Шакарян

Тези ястия са сред любимите на нашата блогърка Ани Шакарян, която сподели с нас рецептите.

Пълнени чушки с мляно месо и ориз, заляти с доматен сос (Долма)

Продукти:

10 бр. червени чушки
1 кайма 500 гр. смес
1 кафена чашка ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
връзка копър
1 морков
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

600 мл. доматен сос
зехтин
1 кубче био зеленчуков бульон
червен пипер
вода

Начин на приготвяне

Сложете в купа каймата и към нея добавете измития ориз, нарязаните на ситно лук, чесън и копър, както и настъргания на ситно морков. Сложете подправките и размесете каймата добре.
Измийте и почистете чушките от семките. Отрежете върховете им, за да може при печенето сосът да влезе в тях. Посолете ги отвътре. Напълнете ги с помощта на малка лъжичка. Ако така сте свикнали ги топнете във брашно, аз не го правя. Подредете ги в тава. Натрошете отгоре едно кубче зеленчуков бульон, поръсете с червен пипер и залейте с доматения сос. Полейте със струйка зехтин и налейте вода до средата на чушките. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса час, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно.
Поднесете топли с лъжица кисело мляко и скилидка чесън.

Карнъ Ярък

Продукти:

2 бр. големи патладжана
500 г телешка кайма
1 голяма глава лук
5 скелидки чесън
2 домата
доматен сос
5-6 пресни листа мента
5-6 пресни листа босилек
връзка магданоз
1/4 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
100 мл. зехтин

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и отстранете дръжките. Обелете ги на ивици. Разполовете ги. Поръсете със сол и ги обърнете да се поизпотят. След известно време издълбайте меката част със супена лъжица и я нарежете на малки кубчета.
Запържете половините патладжани в зехтина, докато омекнат и леко покафенеят. Извадете ги и си оставете върху хартия да се отцедят от излишната мазнина. В останалата мазнина задушете лука и чесъна с малко вода. Щом поомекнат прибавете каймата и разбъркайте. Поръсете с подправките, листата мента, босилек и магданоз. Накрая прибавете и изстисканите кубчета патладжан.
Подредете патладжанените половини в тавичка. Напълнете ги с плънката и сложете отгоре резени домат. Полейте с доматения сос, поръсете с малко сол и направете един кръг със зехтин. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около час.

Шоколадов кекс Индиана

Продукти:

1 1/2 ч.ч. захар
175 гр. меко масло
3 яйца
2 ванилии
3 пълни с.л. натурално какао
кафена ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 с.л. бакпулвер
80 гр. белени бадеми (или орехи)

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер захарта и маслото. Отделете жълтъците от белтъците и прибавете жълтъците в маслената смес. Отделете белтъците в дълбок съд. Овкусете с ванилия и сложете какаото. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете. Разбъркайте добре. Накрая налейте прясното мляко. Опечете белените бадеми за 2-3 минути в микроволновата фурна, като на половината време отворете, за да ги разбъркате и ги натрошете на ситно. Разбъркайте ги в какаовата смес.
Накрая разбийте на сняг белтъците и ги смесете с какаовата смес с помощта на дървена лъжица.
Намажете формата за кекс обилно с масло и поръсете с брашно. Изсипете шоколадовата смес и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато клечката излезе суха. Изчакайте напълно да изстине и разрежете.

Да ви е сладко!

Печена сьомга с дижонска горчица
Солени пръчици със сирене и кашкавал

Шоколадово брауни с тиква
Днес, нещо различно на масата: пудинг с хляб и масло
Френски тост с плодове за закуска