Нисковъглехидратен хляб без глутен

Този хляб не само е без никакъв глутен и с минимално количество въглехидрати, но е изключително вкусен и лесен за правене.

Да, тайната съставка е малко необичайна – карфиол, но ви обещаваме, че няма да го усетите в завършеното печиво. Ще изглежда като всеки друг бял хляб, само че в една филийка ще има само 6 грама въглехидрат, около 10 пъти по-малко от традиционния. Калориите пък за една порция са 204, протеинът – 7 грама, а мазнините са 17 – това прави хляба страхотен за феновете на палео и кето диетата.

Ето какво ви трябва, за да си го направите:

3 чаши карфиол, фино смлени в блендер

6 яйца

1 и 1/4 чаша бадемово брашно

6 супени лъжици зехтин

1 чаена лъжица бакпулвер

щипка сол

Приготвяне:

Преди да започнете, уверете се, че карфиолът ви е смлян до размерите, които виждате на снимката:

След това гответе карфиола за 3-4 минути в микроволновата, така че да омекне. Преместете го в кърпа и премахнете излишната вода от зеленчука.

Разбийте белтъците, докато не станат на сняг. В друга купа смесете жълтъците със зехтина, солта, бадемовото брашно и бакпулвера. Добавете карфиола, а след това и четвърт от белтъците и внимателно разбъркайте, после добавете още една четвърт и така, докато не смесите всички съставки.

Изсипете тестото в намазнена продълговата форма и печете за 45-50 минути в предварително загрята фурна.