Лесни десерти за деца (и не само!) за летните жеги

Какво ни е приготвила Милена Витанова от Mimi’s Fashion Moments днес? Своите любими рецепти за здравословни десерти!

Нашият гост блогър споделя с нас две лакомства, които често приготвя за своите малчугани. Вкусни и полезни, те могат да се хапват на закуска или по всяко време на деня, когато на децата (а и на нас, разбира се!) им се прииска нещо сладичко.

Ето какво и как приготвя Мими: 

Мляко с чия, овесени ядки и плодове

Този десерт е любим на децата ми, защото дава енергия и разхлада в топлите дни.
Чията е една от съвременните храни, която е любима на цялото ни семейство. Тя съдържа почти всички необходими хранителни вещества за организма. Високото съдържание на фибри кара семенцата да набъбват, което подпомага електролитния баланс на организма и предпазват от обезводняване.

Тази рецепта е страхотна както за бърза закуска сутрин, така и за следобедно похапване. Сезонът на малините е и няма как да не споделя любимата рецепта на децата ми с вас.

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
3-4 с.л. чия
овесени ядки
сезонни плодове + мед  


Начин на приготвяне
Рецептата е препоръчително да се стартира вечер, за да бъде напълно готова на следващия ден.
Смесват се киселото мляко с чията и така разбърканата смес се прибира в хладилника за през нощта. Това е времето, в което чията набъбва и увеличава размера си многократно.
На сутринта към сместа, която наподобява лек пудинг, се добавят овесените ядки, пасираните плодове и по желание мед.
Друг вариант за приготвянето на този десерт е да накиснете чията в чаша компот и когато течността се редуцира и поеме от чиата, да я смесите с плодовете, които сте избрали и овесените ядки.
Един чудесен старт на всеки ден с бърза и здравословна закуска преди да ни погълне деня.

Здравословни (веган) блокчета с ядки и сушени плодове  

Енергиен десерт приготвен в домашни условия. Невероятно вкусен и полезен.
Тези блокчета са изключително подходящи за деца, на които искате да ограничите шоколадовите вкусотии. Ако детето ви е по цял ден на училище или тренира усилено, има моменти (най-често около обед), в които то силно усеща липса на енергия и нужда от нещо сладко. В тези моменти може да му предложите здравословно десертче приготвено от мама. Здравословните блокчета с ядки и плодове са добра идея както за вкусен десерт, така и за бърза закуска сутрин.

Необходими продукти:
За 6-8 броя:
50 гр. сурово кашу
50 гр. сурови лешници
50 гр. сурови бадеми
50гр. сушени червени боровинки или смокини
30гр. стафиди
3 ч.л. мед /пожелание/ 

Начин на приготвяне
Слагаме ядките и сушените плодове в блендер и ги натрошаваме за няколко секунди, трябва да станат на малки парченца. В случая всичко нарязах с нож. Този начин е само за търпеливите.
Слагаме хартия за печене и изсипваме сместа като я разточваме с ръце до дебелина от около 1-2 см. Притискаме я добре отгоре, за да слепнат добре всички съставки. Слагаме в хладилника за около 30 мин. Когато сместа е стегнала се изважда и се реже на правоъгълни парчета.