Кулинарен уикенд: Салата с киноа в буркан

Тази салата с киноа внася разнообразие в храната – можете да я вземете със себе си на пикник, да я хапвате вкъщи и дори да я вземете за работа.

Днес сме ви подбрали рецепта със сезонни зеленчуци, много цветна палитра от вкусове и мириси, малко калории и много полезни витамини и минерали.

Всъщност подобен тип салата в буркан можете да си направите с всякакви продукти, каквито бихте искали. Единственото, което е по-специфично за този тип сервиране е, че е добра идея първо да сложите дресинга, после зърнените или бобовите култури – така те ще се напоят със соса, но ще предпазят другите съставки. Най-отгоре трябва да са продуктите, които не искате да се смачкат, най-добре е там да са листните зеленчуци, ако има такива, защото те така или иначе няма да пуснат сок върху по-долните слоеве.

Ето и продуктите, нужни за примерната рецепта:

1 чаша киноа, измит и сварен

1 консерва черен боб, изцедена

2 големи чушки, нарязани на малки парченца (по желание жълти, червени или зелени)

шепа домати

1 чаша царевица

2 глави зелен лук

1 авокадо, нарязано на кубчета

За дресинга:

1 чаша магданоз

сокът на половин лимон

2 скилидки чесън

2 чаени лъжици куркума

половин чаена лъжица чили на прах

2 супени лъжици зехтин

щипка сол

Приготвяне:

Ако използвате този дресинг, сложете всички съставки в блендер или чопър и пасирайте до хомогенна смес. Изсипете дресинга в буркана, последван от сварената киноа. Отгоре наредете в средния ред продуктите: червения боб, царевицата, чушките, лука и доматите.