Тази салата с киноа внася разнообразие в храната – можете да я вземете със себе си на пикник, да я хапвате вкъщи и дори да я вземете за работа.
Днес сме ви подбрали рецепта със сезонни зеленчуци, много цветна палитра от вкусове и мириси, малко калории и много полезни витамини и минерали.
Всъщност подобен тип салата в буркан можете да си направите с всякакви продукти, каквито бихте искали. Единственото, което е по-специфично за този тип сервиране е, че е добра идея първо да сложите дресинга, после зърнените или бобовите култури – така те ще се напоят със соса, но ще предпазят другите съставки. Най-отгоре трябва да са продуктите, които не искате да се смачкат, най-добре е там да са листните зеленчуци, ако има такива, защото те така или иначе няма да пуснат сок върху по-долните слоеве.
Ето и продуктите, нужни за примерната рецепта:
1 чаша киноа, измит и сварен
1 консерва черен боб, изцедена
2 големи чушки, нарязани на малки парченца (по желание жълти, червени или зелени)
шепа домати
1 чаша царевица
2 глави зелен лук
1 авокадо, нарязано на кубчета
За дресинга:
1 чаша магданоз
сокът на половин лимон
2 скилидки чесън
2 чаени лъжици куркума
половин чаена лъжица чили на прах
2 супени лъжици зехтин
щипка сол
Приготвяне:
Ако използвате този дресинг, сложете всички съставки в блендер или чопър и пасирайте до хомогенна смес. Изсипете дресинга в буркана, последван от сварената киноа. Отгоре наредете в средния ред продуктите: червения боб, царевицата, чушките, лука и доматите.