Кулинарен уикенд: Веган бананови палачинки

Освен че се приготвят без яйца, мляко и масло, тези бананови палачинки са наистина невероятно вкусни.

Открихме рецептата в блога Moon Bites. Ето и какви продукти са ви нужни и как да приготвите пухкавите палачинки!

За сместа:

Брашно: 110 гр. (малко повече от ¾ чаена чаша);
Кафява захар: 1 ½ супена лъжица;
Бакпулвер: 1 чаена лъжичка;
Канела: ½ чаена лъжичка;
Ванилия: 2 пакетчета;
Щипка сол;
Соево мляко: 140 мл.;
Вода: 90 мл.;
Растително масло, без остра миризма: 1 ½ супена лъжица;
Половин банан

За гарниране:

Мед: на вкус, разтопен на водна баня;
Орехи: 1 ч. чаша натрошени на дребно.

Разбийте соевото мляко, водата и банана в миксер с кана, докато бананът се разбие напълно. След това добавете всички сухи съставки и продължете да разбивате с миксера, докато стане гладка смес със средна гъстота. Ако ви се струва прекалено гъсто добавете малко вода или ако е много рядко – още брашно.

Палачинките се пържат в много леко омазнен тиган на средно силен котлон. По-добре е ако тиганът е с малък диаметър (10-14см), ако нямате, можете да използвате силиконов ринг в кръгла или някаква по интересна форма (аз обичам да ги правя във формата на сърце). Ако и това не ви е под ръка, няма проблем и в по-голям тиган, единствено трябва да сте по-внимателни при обръщането, защото палачинките стават много нежни и могат да се скъсат лесно. Най-лесно стават, ако са малко по-дебели (1-2 мм) и се пържат по-дълго време, задължително на среден или слаб котлон. Иначе ще изгорят отвън и няма да са добре изпържени по средата.

Пържете по около 2 минути от едната страна или докато се появят балончета по повърхността и започне да изглежда сготвена. Обърнете от другата страна и пържете още 2-3 мин, до златисто.

Като извадите палачинка, намажете я с мед и поръсете с орехи. След това сложете следващата отгоре и повторете, докато се образува малка палачинкова тортичка. Докато свършите с всички палачинки, първите ще са се напоили обилно с меда и ще са ужасно вкусни.

снимки: Moonbites.net