Кулинаред уикенд: Броколи с чесън и тахан

Едно от най-вкусните и популярни ястия в Близкия Изток е пържен карфиол с таханов чеснов сос.

Ние обаче решихме да променим рецептата и да ви предложим един малко по-здравословен вариант, но със също толкова божествен вкус. За целта ще използваме броколи вместо карфиол и ще печем вместо да пържим.

Необходими продукти:

500 г броколи
2 с.л. зехтин екстра върджин
Сол (на вкус)
Прясно смлян черен пипер (на вкус)

За тахановия сос:
2 скилидки чесън, нарязани на половина
Сол (на вкус)
⅓ ч.ч. сусамов тахан
2-4 с.л. пресен лимонов сок (на вкус)
⅓ ч.ч. вода
Червен пипер

Начин на приготвяне:

В хаванче начукайте скилидките чесън с щипка сол до получаване на пюре. Прехвърлете в купа и добавете сусамовия тахан. Добавете лимоновия сок. Постепенно добавяйте 1/3 чаша вода, докато сосът получи консистенция на гъста сметана (или кисело мляко). Овкусете със сол и червен пипер.

Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете върху скарата във фурната лист пергаментова хартия за печене. Нарежете короната на броколито на филийки, и овкусете със зехтин, сол и черен пипер. Изпечете ги равномерно и от двете страни. Като са готови, ги поръсете със тахановия сос. Друг вариант е да сложите броколито в една чиния, сосът в малка купичка и вашите гости сами да потапят в соса.