Домашно приготвени рибни пръчици с пюре от грах

В петъчния следобед си мечтаем за чаша бяло вино и нещо леко, но изключително вкусно към него.

А какво по-добро от нещо рибно! Ние ви предлагаме една страхотна рецепта за хрупкави рибни пръчици с гарнитура от пюре от грах.

Необходими продукти:
450 г замразени бели рибни филета
500 грама замразен грах
5 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
Сок и кора от ½ лимон
Морска сол
Прясно смлян черен пипер
2 големи яйца
3 филии пълнозърнест хляб
100 гр слънчогледово масло
Листа прясна мента

Начин на приготвяне:
Размразете рибните филета и граха. Най-добре е да ги оставите през нощта. Поставете брашното в плитка купа с червения пипер, лимоновaта кора, щипка сол и черен пипер. В друга купа разбийте яйцата. Вземете хляба и го сложете в чопър, с който да го натрошите докато стане на галета. Сложете го в друга чиния. Нарежете филето по дължина, на около два сантиметра широчина. След това оваляйте рибата в брашното, последвано в яйцата и в галетата, докато добре покриете филето.
Разтопете една супена лъжица масло в голям незалепващ тиган. Запържете рибата за 2-3 минути от всяка страна до постигане на златист цвят. Сложете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
В същото време сложете граха в кухненския робот и го разбийте до получаването на гъста смес под формата на пюре. Добавете лимоновия сок и листата от мента.
Сложете рибни филенца в една чиния с малко пюре от грах и лист мента за украса. Сипете си чаша бяло вино и се насладете на вечерта!