Домашна гранола с кафе, бадеми и морска сол

В тази рецепта кафето изпълнява главната роля.

Здравословната закуска ще ви даде толкова енергия, колкото ви е нужда за старта на деня. Сладостта на гранолата е лека и балансирана перфектно с горчивината на шоколада и кафето, а финалният щрих морска сол придава истински характер.

От какво друго е забъркана нашата супер гранола, вижте сами…

Какво ви е нужно (6 порции):

3 чаши овесени ядки

1 супена лъжица семена чиа

1/2 чаша кокосов чипс  

1/2 чаша тиквени или слънчогледови семки  

 1/2 чаша накълцани бадеми

1/3 чаша накълцани какаови зърна

3/4 супени лъжици едра морска сол

 1/3 чаша зехтин (или олио от авокадо)

 1/2 до 2/3 чаша кленов сироп

1 шот еспресо

 1 чаша студена кофеинова напитка по избор, за сервиране

Как да го приготвите:

Загрейте фурната предварително до 150 градуса.

Смесете овесените ядки, семената от чиа, кокосовия чипс, ядките, какаото и солта в голяма купа. Разбийте заедно мазнината, кленовия сироп и еспресото. Изсипете влажните съставки върху сухите и разбъркайте добре.

Разстелете сместа върху тавичка, покрита с хартия. Печете във фурната за 35 до 45 минути.  След това оставете да се охлади напълно и разтрошете.

За да сервирате, сипете от гранолата в подходяща купичка и полейте със студена кофеинова напитка по избор.

Добър апетит!

 

Източник: food52.com

Снимки:  Julia Gartland