Пълнеем от тези храни, когато не ги ядем правилно

Колко пъти ви се е случвало да откажете някоя храна, която по принцип обожавате, но не искате да си развалите диетата с нея?

Най-често това са “забранените храни”, които се радват на лоша репутация и често се избягват от хората, които се стараят да водят здравословен живот. Истината всъщност е, че както и при всички останали храни, не зависи толкова какво ядеш, а как и колко ядеш.
Кои са тези храни?
Картофите
Веднага се сещате за пържените картофки, съдържащи една камара мазнини и въглехидрати, нали? Ами тези, които са запечени с масло, сирене, кашкавал или бекон? Картофите всъщност са много богати на витамини C и B6, а също и на фибри. Най-добре е да ги ядете печени с малко мазнина или варени, овкусени с доматен сос, зехтин или чесън и подправки.  
Фъстъчено масло
Истина е, че дори само 2 с.л. от тази вкусотия съдържат почти 200 калории, но фъстъченото масло освен това съдържа и полезни мазнини, от които тялото има нужда, за да абсорбира важни витамини, съдържащи се в други храни. 

Краве масло 
Каквото и да си говорим, тялото ни не може да бъде здраво, ако не консумираме мазнини. Маслото наистина е висококалорично, но поне е доста по-здравословен избор от олиото или маргарина. Това, разбира се, не значи, че трябва да го ядем в огромни количества, но ако го използвате за приготвяне на ястия, то е полезно и дава освен достатъчно енергия на тялото, приятен вкус на храната ви. 

Захар

Сладкишите, които консумираме, дават на тялото ни празни калории, но все пак захарта ни е необходима. Организмът ни я превръща в глюкоза, която е важен източник на енергия за мускулите и мозъка. Захарта се съдържа и в плодовете, които доставят на тялото ви достатъчно от нея, но все пак, ако спазвате строг режим, лъжица-две кафява захар в кафето или чая няма да ви навредят. 

Горещ шоколад

Какаото е богато на здравословни съставки, като например полифеноли, които укрепват имунната система. Забравете обаче за пакетираните или тези в заведенията, тъй като те са пълни със захар и сиропи. Вместо това си направете сами напитката вкъщи, като използвате нискомаслено или соево мляко, парчета шоколад (млечен или черен), малко ванилия и мед. 

Пица

Малко пица от време на време няма да ви навреди, наистина. Изберете варианта с тънка коричка, без допълнително кашкавал, без излишни сосове и за предпочитане с повече зеленчуци отгоре. По този начин хем се възползвате от любимата си храна, хем не я превръщате в калорийна бомба. 

Пуканки

Да, тези в киното не са от най-добрите, тъй като имат прекалено много масло и сол. Но обикновените пуканки, които можете да си направите вкъщи, без мазнина, са пълни с фибри, вкусни са и съдържат само 31 калории на купичка. 
Бюти тайните на супермоделите