Как да използваме кокосовото масло в кухнята

Невероятните качества на кокосовото масло, заради които напоследък сме го превърнали в неразделен съюзник в борбата за красота, могат да бъдат пренесени и в кухнята.

Знаете ли, че кокосовото масло може е много полезна добавка към различни основния ястия и дори кафе? Четете по-надолу за разнообразните му приложения в готвенето. 
За да получите здравословна версия на пилешките крилца, покрийте ги със сос, направен от 1/2 купичка кокосово масло, 1/2 купичка лют сос, 2 ч.л. чесън на прах и 1 с.л. ябълков оцет. 
Белият ориз не е задължително да бъде вреден! Според ново американско проучване, варенето на ориз с няколко капки кокосово масло и поставяйки го в хладилника след това, за 12 часа, намалява наполовина калориите, които се съдържат в него. Комбинацията от мазнината и сдуда превръща част от скорбялата, която иначе се разгражда в организма ни в такава, която не се, и така тялото абсорбира по-малко енергия от храната. 

Можете да добавите лъжичка кокосово масло в сутрешното ви кафе или чай, за да стартирате деня с нужната доза здравословни мазнини. Същото важи и за плодовото смути, като маслото ще му придаде тропически привкус. Освен това то прави текстурата на шейка по-плътна, сякаш сте добавили бадемово масло или кисело мляко.

Вероятно сте чували за практиката замразяване на свежи подправки и билки в кубчета лед, за да могат да бъдат използвани в готвенето по-късно, но още по-добра идея е да ги замразите в масло. Разпределете подправките във формичките, разтопете кокосово масло в микровълновата за 20-60 секунди, а след това го налейте върху тях. Пъхнете във фризера и го съхранявайте там, докато не ви потрябва за подправяне на ястия като ориз, печено пиле, риба на тиган или задушени зеленчуци. 

Разтопете малко кокосово масло и го смесете с ванилия, за да го добавите по-късно върху сладолед, сорбе или смути. Така ше получите вкусен, но и много здравословен топинг. Добавете свежи плодове и се насладете на апетитния десерт. 

Не е нужно да се отказвате от пържените храни, просто трябва да намерите по-здравословен начин да ги приготвяте. Кокосовото масло е идеален вариант за мазнина, в която да готвите всичко от яйца до понички. Докато повечето мазнини, които консумираме, са с дълга верига и трябва да бъдат разградени, преди да могат да се усвоят от организма, кокосовото масло е полезна мазнина с къса верига и много по-лесно се обработва от тялото ни. 

Променете класичесия салатен дресинг от балсамов оцет и зехтин, като комбинирате кокосово масло, оцет, морска сол, черен пипер и малко мед. Този тип дресинг се съчетава особено добре със салати с плодове, като например комбинацията от спанак, сирене фета и пресни ягоди. 
Ароматна магия: Още за най-полезните чайове
Пълнеем от тези храни, когато не ги ядем правилно