Храни, които ни подмладяват на клетъчно ниво

Знаете ли, че можем да предотвратим инфекциите и възпаленията, както и да засилим регенерацията на клетките, чрез храните, които ядем. 

Червените кръвни клетки се подменят изцяло на всеки четири месеца, тези на кожата – на 30 дни, а тези на тънките черва се сменят за по-малко от седмица. Всеки ден тялото ни подменя между 50 и 70 милиарда клетки. 
В зависимост от нещата, които ядем, този процес протича нормално или става дисфункционално. И отново от това зависи и качеството на новите ни клетки, тъй като те разчитат за материали на веществата, които поемаме. Храненето с този тип храни, които имат противовъзпалително действие, прави клетките ни по-здрави и по-силни от тези, които са заменили. 
Хубавата новина е, че можете да спазвате диета с такива храни, като например плодове и зеленчуци с фитонутриенти, семена и морски дарове, съдържащи в себе си полезни мастни киселини и аминокиселини. Регенерацията на клетките е качествена, когато ядем разнообразни храни с различни цветове. Бета каротен, оранжевият пигмент в морковите и сладките картофи, се превръща във витамин А, който е важен за стомашно-чревния тракт, дробовете и кожата. Зелените храни като аспержи и зелен фасул са богати на витамин B комплекс, който е полезен за нервната система, увеличава усвояването на Omega-3 киселините и балансира нивата на хормоните. Храните, които са богати на витамин C, обикновено са червени, като например горски плодове, чушки, домати и са от критична важност за производството на колаген – протеинът, който подпомага регенерацията на кожата и костите. 

А ето и топ 10 на храните, които подпомагат противовъзпалителните сили на организма:


Аспержите повишават нивата на глутатион, силен антиоксидант, който подобравя работата на имунната система, отблъскваща нежеланите патогени, носещи със себе си вируси и болести. 
Морските дарове са богати на полезни Omega-3 мастни киселини, а проучванията показват, че мазнините, които консумираме с рибата, засилват противовъзпалителната генна експресия.
Според изследванията, нарът намалява нивата на ензимите в тялото, отговорни за появата на възпаления и болка.
Гъбите са богати на полифеноли – вещества, незаменими за доброто състояние на черния ни дроб. 
Коренът от джинджифил, поет като чай, се бори с болките и възпаленията, благодарение на това, че спира ефекта на арахидоновата киселина, които ги причинява. 
Семената от чия и лен са богати на алфа-линоленова киселина, която е тип Omega-3 мастна киселина. 
Броколите са богати на сулфорафан – химикал, който активира ензимите в черния дроб, които са отговорни за неутрализирането на химикалите, които дишаме, 

Яденето на горски плодове помага на тялото да изгради един от най-силните антиоксиданти – супероксид дисмутаза (СОД). СОД е неизменен съюзник с борбата със стреса в тялото ни, има ключово значение за доброто състояние на черния дроб и се бори с болките в крайниците. Тези плодове са богати и на флаваноиди, които намаляват риска от възпаления и подпомагат регенерацията на клетките. 

Ябълките са един от най-добрите хранителни източници на бор, минерал, който също участва за изграждане на костите и има важна роля за предпазване от остеопороза.
Пресните билки като розмарин, босилек, риган, мащерка и мента са богати на розмаринова киселина. Розмариновата киселина помага за предпазване на клетките от увреждания , причинени от свободните радикали, като по този начин намалява риска от рак и атеросклероза.
Колко плодове и зеленчуци ни трябват на ден?
Супер храните, от които всички се нуждаем
За да останете здрави през зимата