Как да спестим от семейния бюджет за храна?

В условия на инфлация и поскъпване на огромен брой видове стоки, включително и хранителни, преразглеждането на този модел за водене на финансите у дома е наложително.

Макар да звучи трудно, задачата да започнем да пестим от семейния бюджет за храна, не е мисия невъзможна. С правилните насоки и добре изградена стратегия, не просто ще се справите, но и ще се радвате на по-висока степен финансова стабилност у дома.

Започнете с малко математика

Първото нещо, което трябва да направите, е да начертаете план на паричния поток. За целта, трябва да сте наясно с месечния си бюджет с точност. Можете да използвате един месец за тестов период, в който да харчите обичайната сума средства за храна. В края на периода, преценете какъв процент от нея искате, а и е възможно да спестите.

Не си поставяйте твърде високи цели, защото в крайна сметка храната е ключов разход, който ако не направим, рискуваме собственото си добро физическо, ментално и психическо здраве. По-важното е да прецените от кои храни можете да се лишите, като ги замените с по-изгодни, но не и некачествени алтернативи.

Пазарувайте разумно, а не безразборно

Напоследък сред потребителите се регистрира порочният навик да купуват твърде много излишни продукти. Те се превръщат в излишни, когато са в по-голямо количество, отколкото можем да изядем, или всички са с ниска трайност и в крайна сметка се развалят още докато се съхраняват в хладилника.

Добра идея за разумно пазаруване е да имате предварително планирано седмично меню. То ще ви даде списък с всички наистина нужни, а не закупени импулсивно в магазина, хранителни продукти.

Възползвайте се от намаленията и отстъпките

Те са често срещана търговска практика в големите супермаркети. Освен това, с наличната пред вас нова брошура Kaufland.bg ги получавате наготово. Не е нужно да обикаляте всички магазини, за да търсите къде тази седмица са намалени варивата и къде се продава месо с до 50% отстъпка. В брошурата всичко е налично и видимо с един поглед. С други думи, тя ви спестява не само излишни разходи, но и време.

Запомнете: всеки хранителен продукт има вкусно и разумно приложение

Много често се оказваме с храни в хладилника, за които смятаме, че или не са достатъчно, или не са подходящи за спретване на една бърза здравословна вечеря за цялото семейство у дома.

Това не е нищо повече от грешно мислене и липса на въображение в кухнята. Всъщност, когато хранителните продукти са качествени и поне от две група храни (варива, млечни, месо, зеленчуци), имате реалната възможност да сготвите вкусно ястие.

Ако се затруднявате в импровизирането, използвайте необятния ресурс на интернет. В него има не само купища интересни рецепти, но дори и подходящи приложения за целта. С тях можете да въведете храните, с които разполагате в момента. Възможно е дори да получите списък с уникални предложения за бърз обяд или семейна вечеря.

Готвенето спестява пари за храна

Забързаното ни ежедневие днес ни кара много често да пренебрегваме хранителния си режим, а бюджета си за неговото организиране. Става така, че поради липса на време, а често и на желание и дори физически сили, да предпочитаме готовата храна пред това да прекараме няколко часа пред котлона и да си сготвим сами.

Не е тайна обаче, че готовата храна е по-скъпа от варианта да закупите нужните продукти за нейната рецепта. Всъщност, и в дългосрочен план готовата храна излиза по-скъпо.

В някои случаи, когато тя се продава под формата на полуфабрикати, е и доста по-вредна и некачествена! И рано или късно, за нея ще трябва да платите високата цена на определен здравословен проблем.

Бъдете находчиви и последователни, отговорни и креативни. И ще видите как използвайки всички изброени съвети по-горе, много скоро ще намалите разходите си за храна.

Фотография: PR, Pexels.com