5-те суперхрани през юни

Разнообразието от плодове и зеленчуци сега е много по-голямо отколкото през студените месеци, но все пак някои плодове и зеленчуци са най-подходящи за хапване през юни, защото точно сега им е сезона и са най-богати на полезни вещества.

Ето какъв е подборът на 5-те юнски суперхрани според Анджела Лемънд, говорител на Академията по Диети и Хранене в САЩ:
Череши
Тези пълни с антиоксиданти плодове са нискокалорични, ускоряват възстановяването след физическо натоварване, подпомагатдобрия сън и защитават сърцето. Голяма част от здравните си ползи дължат на ликопена – вещество, което се съдържа и в доматите.
Краставици


Снимка: Pinterest
Те съдържат 96% вода и имат силно хидратиращи свойства. Богати са на витамини А, C и K, както и магнезий и калий.
Бамя


Снимка: Pinterest
Въпреки че не е толкова популярен зеленчук, бамята е зелен източник на фибри, витамини A, B6, C и К, калций и магнезий.
Папая
Снимка: Pinterest

Сега е най-подходящото време да опитате този тропичен плод. Ще се снабдите с витамини с един-единствен плод – средна по големина папая съдържа почти 70% от дневната ви нужда от витамин A и три пъти повече витамин C. Също така доставя фибри, калий и антиоксиданти, които са полезни за кожата и имунната система като цяло.

Джанки


Снимка: Pinterest
Те имат общо и с черешите, и с прасковите и са богати на фибри, витамини A, C и K. Колкото по-тъмна на цвят е джанката, толкова по-полезна е за сърдечносъдовата система и мозъка.

Как да ядем въглехидрати, без да пълнеем