Още по-неустоим крем брюле

Почитателите на класическия крем брюле може да опитат изненадващ вариант с шоколад и малини.

Любимият десерт с яйчен крем придобива нов вкус с нестандартното докосване на ароматни малини и сладък шоколад.

Необходими продукти

600 мл. сметана с масленост над 50%
1/2 пръчица ванилия, разделена по дължина
80 гр. обикновен шоколад, нарязан на дребно
6 големи жълтъка
2 с.л. пудра захар, плюс още малко за украса
100 гр. малини

Начин на приготвяне

Изсипете сметаната в незалепващ тиган и изстържете от ванилията малките семенца. Добавете и пръчицата и поставете на средна температура, докато заври. Добавете шоколада и бъркайте, докато стане гладка смес. Междувременно разбийте жълтъците със захарта, докато се смесят добре, но не разбивайте прекалено, за да не се втечни. Изсипете шоколадовата сметана върху яйцата, разбъркайте с дървена лъжица и върнете в тигана. Гответе на ниска температура, докато яйченият крем не се сгъсти, разбърквайки непрекъснато, но не позволявайте да кипне. Разпределете малините в четири големи купички. Изсипете крема върху малините и оставете да изстине. Добре е да престои в хладилник поне 6 часа, най-добре цяла нощ. Преди да сервирате поръсете всяка купичка с пудра захар и я карамелизирайте с готварска горелка.


Кекс в чаша с шоколад и кафе
Лимонов мус с шампанско
Здравословен сладолед с банани и боровинки без захар