Кулинарен уикенд: Италианско джелато по традиционна рецепта

Магията на италианската кухня се крие в семплите рецепти с малко съставки, но с много голям приоритет към техниката на приготвянето.

Успяхте ли да посетите Италия тази година? Ако сте сред много, които избраха да оставят пътуванията за по-удобен момент, ви предлагаме този уикендски ден да прекарате в едно кратко пътешествие чрез автентичните вкусове на най-емблематичния италиански десерт – джелатото.

Традиционният за държавата сладолед се приготвя с малко съставки, но създава нежен и фин краен резултат, който всеки трябва да опита поне веднъж в живота.

Днес ви предлагаме да приготвите традиционния Fior di Latte gelato – най-чистата форма на сладоледа, за която ви трябват само захар, мляко и сметана.

За да направите джелатото, ще ви трябват:

150 грама захар

350 милилитра прясно пълномаслено мляко

250 милилитра течна сметана

Приготвяне:

В тенджера на тих огън смесете захарта и млякото. Бъркайте за 5 минути с дървена лъжица, като внимавате сместа да не започне да ври. След това прехвърлете млякото в метална купа с капак и оставете да изстине в хладилник за около половин час.

През това време разбийте сметаната с миксер, докато получите пухкава текстура. Тогава добавете охладеното мляко и разбъркайте внимателно.

Изсипете сместа в подходяща за замразяване тавичка и оставете да се втвърди във фризера за минимум 5 часа, като на всеки 30 минути трябва да разбърквате с бъркалка или с миксер на най-ниска степен. Това ще предотврати образуването на ледени кристали и ще ви даде кремообразен краен резултат.

Сладоледът традиционно се сервира само така, но ви съветваме да му добавите малко настъргана лимонова кора за аромат. Можете да комбинирате и със свежи плодове или със сладко. Дори малко какао отгоре създава страхотен резултат.

Алкохолни близалки с ликьор и течен шоколад