Рецептата за шотландски палачинки на кралица Елизабет

Какъв е вкусът на кралската закуска? За да разберем, просто трябва да се запознаем с рецептата за палачинки на кралица Елизабет II. Като всяка баба по света, дори Нейно Величество кралицата изглежда има древни семейни рецепти, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение. Сред тях е именно тази за палачинките, която в този момент става все по-популярна в социалните мрежи.

Като всяка уважаваща себе си домашна рецепта, тази за палачинките на кралица Елизабет е поместена върху стар ръкописен лист, с малката разлика, че в случая не става дума за трептяща страница от дневник, а за писмо, изпратено от Нейно Величество през 1960 г. до тогавашния президент на Съединените щати – Дуайт Д. Айзенхауер, достъпно днес за справка в Националния архив.

Фотография:Pexels.com

Въпросното писмо, съдържащо рецептата за палачинки, е написано, след като Айзенхауер и съпругата му Мейми посещават кралицата в нейния замък Балморал. Точно там, където Елизабет II почина преди няколко дни.

Рецептата обяснява много подробно приготвянето на т.нар. „шотландска палачинка“, която обикновено се сервира със сладко за закуска или чай в пет часа следобед. За разлика от класическите палачинки, тези са доста по-дебели, защото са леко втасали. В случай, че искате да направите чаена церемония в истински кралски стил, ето я оригиналната рецепта на кралица Елизабет.

Фотография: Pexels.com

Шотландските палачинки на кралица Елизабет

Съставки /за 16 души/:

  • 4 чаши брашно;
  • 4 супени лъжици пудра захар;
  • 2 чаши мляко;
  • 2 цели яйца;
  • 2 чаени лъжички сода бикарбонат;
  • 3 чаени лъжици бакплувер;
  • 2 супени лъжици разтопено масло.

Фотография: Pexels.com

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, захарта и половината мляко. Добавете брашното и разбъркайте добре, като прибавите останалото прясно мляко, содата и бакплувера. След това добавете и разтопеното масло.

„Сместа трябва да се разбива дълго време“, пише Елизабет на 34-ия президент на Съединените щати, като „не трябва да се оставя да почива твърде дълго преди готвене“.

Фотография: Pexels.com

Кралицата добавя: „Те са вкусни и с различни аромати, добавени към тестото, като портокалова кора или канела: можете да се забавлявате“.

Елизабет II също така съветва, ако желаете, да опитате да замените захарта със златен сироп, много популярен захарен сироп в Обединеното кралство.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рецепта за спагети с прошуто