Как да приготвим домашен течен шоколад

Вкусна комбинация от какао и лешникова паста, която ще направи празника на детето още по-сладък!

Шоколадът си остава изкушение номер едно от групата на десертите, а течният – още повече. Предлагаме ви рецепта за домашен течен шоколад за неустоимо удоволствие, което да споделите с близките си хора.

Съставки за 2 чаши:
1 чаша сурови лешници

1 чаша горчивосладки шоколадови пръчици

1 чаша пръчици млечен шоколад

2 с.л. рапично олио

3 с.л. пудра захар

1 с.л. натурално какао на прах

1/2 ч.л. ванилов екстракт

1/2 ч.л. сол

Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете лешниците на един слой в хартия за печене в тава. Оставете във фурната, докато ядките потъмнеят – около 12-14 минути. Извадете от фурната и ги оставете да се охладят леко. Обвийте ядките в кухненска кърпа и ги разтрийте, така че кожичките да паднат. Малки части от кожичките може да останат. Оставете ги да се охладят напълно.
2. Разтопете шоколадовите пръчици. Оставете ги да се охладят леко. 
3. Във високоскоростен блендер или кухненски робот, смелете лешниците, докато станат на паста. Добавете олиото, захарта, какаото, ванилията и солта. Сместа трябва да е напълно гладка.
4. Добавете разтопения шоколад и продължете да обработвате с блендера, докато съставките се смесят напълно.
5. Сместа може да е първоначално по-течна, но като се охлади, ще се сгъсти. Ако е станала прекалено гъста, добавете още малко олио, за да стане лесна за мазане.
6. Прехвърлете сместа в буркан и оставете да се охлади на стайна температура. Покрийте и съхранявайте в хладилник. Преди намазване, оставете пастата да престои извън хладилника за известно време, за бъде по-лесно мазането.
Бисквити с лешникова пралина
Домашен сладолед
Кои храни да комбинираме за супер здравословен ефект
Мазните храни ни правят сънливи