Домашен сладолед с шам фъстък

Днес ви предлагаме рецепта за домашен сладолед с шам фъстък. С поглед към така чаканото и доста горещо лято!

Необходими продукти:

1 1/3 чаши обелен шам фъстък
¾ чаша захар
2 чаши пълномаслена сметана
1 чаша пълномаслено мляко
Щипка сол
6 големи жълтъка
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. бадемов екстракт
¾ чаша шам фъстък, натрошен на едри парчета
Приготвяне:
1. Сложете обеления шам фъстък в кухненски робот, докато се смели фино, но не до консистенцията на паста. Оставете настрани.
2. В средна по големина тенжера затоплете млякото, захарта, 1 чаша от сметаната и солта. Бъркайте, докато захарта се разтвори. Сложете смлените ядки. Покрийте, махнете от котлона сместа и оставете ядките накиснати в течността за поне 30 минути.
3. След това прецедете сместа, натискайки ядките максимално силно, за да пуснат колкото се може повече течност. Премахнете твърдите частици. Върнете сместа от млякото и сметаната в тенджера. Сложете оставаща 1 чаша сметана в голяма купа и поставете цедка върху купата. В отделна купа, разбъркайте жълтъците. Бавно пресипете топлата смес върху жълтъците, бъркайте постоянно, след това отново пресипете в тенджера.
4. Бъркайте сместа с топлоустойчива шпатула постоянно, докато сместа се сгъсти на средна температура на котлона. Прецедете яйчения крем през цедката и го разбъркайте със сметаната. Добавете ваниловия и бадемов есктракт и разбъркайте добре.
5. Замразете във фризера. Преди сервиране поръсете с натрошения на едро шам фъстък.
Тарта с лешникова пралина без печене
Бърз и лесен шоколадов кекс без печене
Направи си у дома… ягодово дайкири
Кои храни да комбинираме за супер здравословен ефект