Безглутенов тарт с шам фъстък и кайсии

Когато чуем за някое ястие без глутен и веднага ни хрумва, че става дума за нещо безвкусно и нелицеприятно.

Истината е съвсем различна. Можем да се храним здравословно и да задоволим всичките си сетива. Ето защо днес ви даваме рецепта за безглутенов тарт с шам фъстък и кайсии, който е също толкова сладък и вкусен, колкото и обикновения тарт.

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

Необходими продукти:

Тесто:
8 супени лъжици несолена масло, при стайна температура
¼ чаша захар
1 голям яйчен жълтък
1¾ чаши брашно без глутен
½ чаена лъжичка фина морска сол

Плънка:
8 средни кайсии, наполовина и напоени
⅓ чаша сметана
⅓ чаша захар
¼ чаша пълномаслено мляко
3 големи яйца
1 голям яйчен жълтък
1½ чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
Нарязани шам-фъстъци за гарниране

Лесни десерти за деца (и не само!) за летните жеги

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 градуса. Поставете в тавичка хартия за печене.

2. В купа разбийте маслото и захарта за около 4 минути, докато придобие бял, пухкав вид. Добавете жълтъка и отново разбийте.

3. Добавете брашното и солта и разбъркайте сместа. Може да добавите 1 супена лъжица студена вода. Сместа трябва да има текстурата на бисквитното тесто. Разстелете го в тавичката, като тестото трябва да покрива малко и страничните ръбове на тавата.

4. Печете за около 10-12 минути, докато ръбът започне да става леко кафяв. След това се охлажда добре.

5. Нарязаните наполовина кайсии се нареждат върху охладеното тесто. Те трябва да припокриват леко тестото.

6. В средна купа смесете заедно сметаната, захарта, млякото, яйцата, яйчния жълтък и ваниловия екстракт. Внимателно изсипете сместа в тавата, около кайсиите.

7. Печете от 30 до 35 минути, докато кремът се изпече и кайсиите придобият нежен червеникав вид. Охладете напълно преди да сервирате. Гарнирайте с нарязаните шам фъстъци и малко захар.

Най-бързият домашен сладолед, който сте опитвали