Пухкав рикота мус, обвит от нежно пушено филе от сьомга

Здравейте приятели,

Отминаха Коледните и Новогодишните празници. Събрахме се със семействата си, попътувахме, похапнахме вкусно и по много.

В началото на новата 2014 година искам да ви пожелая годината да бъде много здрава, успешна и плодотворна за вас, да бъде изпълнена с много нови приключения, хубави емоции, далечни пътешествия и шумни забави.

Пожелавам ви повече време за себе си, в забързаното ежедневие, време в което да обърнем повече внимание на това как се храним, дали спортуваме редовно и дали се чувстваме добре.

Годината започна с хубаво събитие за Вкуснотека. На 2 януари излезе голям материал във вестник „Всичко за семейството“ на тема „Арменска кухня – средиземноморска нотка и източна хармония“. В нея разказвам за традициите при посрещане на Арменската Бъдни вечер и Коледа на 6 януари и споделям три вкусни рецепти, в компанията на моите момичета.

Стана факт и първата ми домашно-заснета видео рецепта, качена в You tube.

В нея показвам как приготвям домашен полу-пълнозърнест хляб в мултикукър уред, за който ви обещавам да ви разкажа следващия път.

Днес споделям с вас една от рецептите от новогодишното ми меню. Пухкав рикота мус, обвит от нежно пушено филе от сьомга. Чудесно предястие за всяка празнична трапеза, с което ще блеснете.

Терин със сьомга и рикота мус

Продукти:
500 г сирене Рикота
125 г българско крема сирене
200 г пушена сьомга
Четвъртинка глава лук
2 скилидки чесън
шепа каперси
Връзка копър
2 ч.л. дижонска горчица
Сокът от един лимон
2 ч.л. зехтин
Черен пипер
Сол
(по желание кедрови ядки)

2 сварени яйца

Сварете яйцата и ги обелете.
Сложете Рикотата и крема сиренето в купа. Към тях добавете всички останали продукти- нарязания на ситно копър, малко от сьомгата, нарязана на ситни парченца, каперсите, лука и чесъна, стиснати през преса за чесън, всички подправки, заедно със сока от един цял лимон. Разбъркайте всичко добре и опитайте дали е по ваш вкус.
Вземете продълговата форма за кекс и хляб. Намажете я с масло и я облепете с прозрачно кухненско фолио, като го оставите отстрани да виси. Подредете филетата пушена сьомга, така че да покрият дъното и стените на съда, доколкото е възможно по-плътно, и да висят отвън. Изсипете ½ от муса и заравнете. Подредете отгоре кръгчета от сварените яйца. Завършете с втори пласт от рикотения мус. Похлупете отгоре висящите отвън парчета сьомга. Приберете в хладилник за 24 часа. На другия ден внимателно обърнете терина и отстранете фолиото.

На финала едно приятелско намигване от нашето семействo.

До нови срещи!

Още от Eat Cook Love:
Прочутите арменски сладки

Предястие, от което ще си оближете пръстите
Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество
Пиле с ориз, броколи и сирене чедар

Любимите храни от детството, които ни напомнят с носталгия за миналото