Течно злато за кожата и косата – маслото от арган

Още от векове жените в берберските племена в Мароко използвали аргановото масло в грижата за красотата си. В последните години то стана любимо на бюти индустрията.

Холивудските звезди го поставят на челно място в тайните им за красота и му отдават заслугите за безупречния си вид на чарвения килим. Актрисата Ева Мендес наскоро сподели, че естественото арганово масло от Мароко е нейната най-голяма тайна за красива кожа, добавяйки, че свойствата му са “просто невероятни”.

Много козметични продукти вече съдържат арганово масло и обещават да се справят с проблени като прекалено суха кожа, особено през зимните месеци, и изсушена, изтощена и накъсваща се коса. В натурален вид то е не по-малко полезно, тъй като е по-богато на витамин Е и мастни киселини от зехтина. Освен това е известно като едно от най-добрите масла, осигуряващи на кожата и косата ни естествена хидратация. 

Как да използвате аргановото масло за коса

Стилистите се кълнат в неговите качества и го използват върху косите на своите известни клиентки преди събитие или на модния подиум. Според тях, олиото придава повече виталност на кичурите. Спасява ги от липсва на блясък и придава повече жизненост на цвета, без значение какъв е той. В същото време, фризьорите съветват своите клиенти да го използват след баня върху изтощените краища, за да може хидратацията да бъде “заключена” дълбоко в косъма.

Изборът от продукти на пазара е огромен и дори да решите да се запасите с естествен вариант, закупен от био магазин, може просто да го добавите към любимата ви маска или балсам, подобрявайки подхранващия им ефект. След нанасяне ги оставете да подействат малко по-дълго от обикновено, например 20-30 мин. След това изплакнете както обикновено. 

Най-добрите масла за различните типове кожа

За още по-дълбоко подхранване на прекалено изтощена коса можете да нанесете олиото и да го оставите да подейства за през нощта. Същото важи и ако страдате от раздразнен скалп. По принцип правилото за маслата е те да не се нанасят близо до корените на косата, тъй като я утежняват и често мазняват, но това не важи за аргановото. Въпреки това, както с всяко олио, и с това не трябва да се прекалява, като маските с него специалистите съветват да правите веднъж седмично.

Благодарение на формулата му, аргановото масло е подходящо за употреба и върху лицето. Да, дори за дамите с мазна и смесена кожа. Много от нас са подозрителни към различните естествени масла, тъй като те могат да задълбочат проблема, ако не са подбрани и използвани правилно. Но аргановото е леко и попива бързо в дълбочина, осигурявайки така желаната този сезон сияйна кожа. Едновременно с това до хидратира по-добре от всеки крем, а също и омекотява.

Маслото е досатъчно нежно, за да може да се използва от жени с различни типове кожа и дори се вярва, че помага в лечението на анке и екземи. Френската актриса Марион Котияр използва масло с 99% съдържание на естественото олио, с добавени към него витамин Е и розово масло. За да постигнете нейната красива кожа можете да го използвате вечер, нанасяйки го преди лягане на предварително почистено лице. Ако страдате от сухата и лющене през зимата, това решение е подходящи и за вас. Друг вариант е да добавите няколко капки от него към нощния си крем или продукт за хидратиране и да продължите да го използвате както обикновено.

Вижте още: 8 beauty продукта, които можете да замените с кокосово масло