Тайната към красивата кожа се крие в… чаша?

Връзката между колагена и стареенето на кожата е всеизвестна – без него, тя губи своята еластичност, отпуска се и неизменно се появяват бръчки. 

С възрастта производството на колаген в кожата намалява, а вече съществуващият се поврежда, поради неправилната грижа, която полагаме за нея, или пък прекаленото излагане на слънце. Именно затова повечето подмладяващи продукти съдържат в себе си именно този протеин, но се оказва, че те не са единственият начин, по който можем да третираме кожата си с него.

Наскоро на пазара се появиха напитки, съдържащи в себе си колаген. Най-популярната от тях е водата, в чиито качества се кълнат холивудските величия, начело с Дженифър Анистън. Но дали тази терапия си струва?

Според специалистите по грижа за красотата, някои последни изследвания показват, че приемането на напитки с колаген доказано правят кожата по-красива, като само за осем седмици те подобряват хидратацията и външния й вид, а освен това подобряват плътността на вече наличния в нея колаген за половината време.

Но защо да заменяме кремовете с колаген за напитки?

Както много beauty тенденции, и тази води началото си от Азия, където красивата кожа е издигната в абсолютен култ. Козметични марки като Shiseido и Amore Pacific от години продават пудри, напитки и добавки, съдържащи колаген. Наскоро и западните марки започнаха да произвеждат и изнасят продукти, в чиито състав влиза безценният протеин.

“Колагенът е уникален сам по себе си, защото съдържа голямо количество от аминокиселините глицин, пролин и лизин, които са от огромна важност за образуването и възстановяването на съединителна тъкан, за костната структура, красивата кожа и коса,” казва Дейв Аспрей, създател на марката Bulletproof, които предлагат добавка с колаген, която може да се слага в кафе, чай, смутита и дори чиста вода.

Пиенето на колаген, за разлика от нанасянето му локално, чрез кремове и лосиони или инжектирането му, подсигурява протеина на цялото тяло, което го използва за създаване и възстановяване на клетки. И докато този процес се забавя след средата на 20-те години, напитките, съдържащи протеина, спомагат по естествен начин за неговото подсилване.