Спрете алкохола и тестото и пийте много чай, за да се преборите с акнето

Акнето е проблем, типичен за младата кожа. Но и все по-често срещан при жени в зряла възраст.

Причините са различни и включват хормонални проблеми, прекомерен стрес, замърсена околна среда и не на последно място, неправилна диета. А през лятото, когато е горещо и се потим много по-обилно, състоянието на страдащата от акне кожа често се влошава.

За да ви помогнем, ви предлагаме информация за напълно естествени методи за борба с акнето.

Пречистете диетата си

Добре е да знаете какви храни трябва да избягвате, особено през летните месеци, когато топлината и потта изострят проблема.

  • Ако кожата ви почервенява лесно или често, първоначално стойте настрана от горещи и пикантни храни.
  • Алкохолът е допълнителен утежняващ фактор и дори най-сериозният, затова се уверете, че пиете умерено, ако не можете напълно да се лишите от свежите летни коктейли.
  • Не комбинирайте алкохола с пържени закуски или млечни продукти.
  • Накрая, бялата захар и брашното съдържат вещества, които благоприятстват разпространението на възпаления на кожата.

Решението е да се следва балансирана и здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци и да се консумира много вода. Ако се поддадете на изкушението да хапнете сладко, предпочитайте черен шоколад, съдържащ много полезни съставки.

2. Чай, чай, чай

Пийте колкото се може повече чай, но го използвайте и като местен антисептик и успокояващ агент. 2-3 чаши на ден от различни видове чай бързо ще донесат видим ефект върху кожата ви, докато ако си направите компрес за 10 минути с пакетчето от запарения чай, това ще подейства успокояващо и отвън.

  • Лайката помага в борбата със зачервяването на кожата, тя е противовъзпалителна и успокояваща, докато пиенето на чай от лайка помага за намаляване на стреса и добрия сън.
  • Зеленият чай е известен със своите антиоксидантни свойства, предпазва от ултравиолетова радиация и предотвратява разпространението на зачервяване и кожни инфекции.
  • И накрая, червеният чай е идеалният избор за суха кожа, тъй като хидратира и лекува раздразнената, дехидратирана и увредена кожа.

3. Цинкови добавки

Клиничните проучвания показват, че цинкът може да облекчи проблема с акнето, да заздрави увредената кожа и да намали производството на себум.

Говорете с вашия дерматолог или лекар, ако можете да получите цинкови добавки или да опитате овлажняващи кремове, които съдържат цинк като ключова съставка.

5. Масло от вечерна иглика

Той е богат на омега-6 мастни киселини, които действат върху раздразнената кожа. Той намалява зачервяванията и възпаленията, предотвратява образуването на смектит, помага за предотвратяване на запушването на порите. Използва се главно срещу хормонални акне, когато вътрешните пъпки се появяват по брадичката и челюстта.

Забележка: Някои билки и етерични масла се избягват по време на бременност. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да използвате някоя от тях.

tips