Съставките в козметиката, които да избягваме, ако имаме кожа, склонна към акне

Когато сме изправени пред предизвикателството да се справяме с кожа, склонна към акне, търсим спасението си с добрата козметика.

За хората, страдащи от проблемна кожа, намирането на подходяща козметика е мисията невъзможна… и още по-невъзможна, когато става дума за добри грим продукти. Но битката става поне малко по-лесна, когато избягваме тези няколко съставки.

Те допълнително раздразват кожата и предизвикват появата на акне, затова е добра идея да ги избягваме, ако можем.

Аромати

За да бъдат по-привлекателни за потребителя, някои продукти са силно ароматизирани с остри препарати, които затормозяват ненужно кожата. Още по-лошото е, че в списъка на състава обикновено се записва просто “аромат”, без да се уточнява какви точно химикали са били нужни да се създаде уханието. Така производителите на козметика често скриват опасните съставки, които са вмъкнали в продуктите си, така че институциите за контрол и качество да не могат да ги санкционират.

Съставки, на базата на масла

Те имат склонност да запушват порите и по този начин всъщност най-често възникват проблемите с кожата.

Тук е важно да отбележим, че няма особено значение дали продуктът използва естествени масла, или създадени изкуствено – и в двата случая те са потенциални причинители на проблем.

Силикони

Най-често можем да намерим силикони в съставките на базите за лице, където се използват, за да изгладят формулата и да я направят резистентна към вода. Но въпреки че наистина помагат за тези цели, силиконите също могат да запушат порите и да дехидратират кожата.

Всичко за съставките в шампоана ви

Парафин

Парафинът по текстура е много подобен на восъка и само това трябва да ви ориентира, че не е полезен за кожата ви. Той се добавя към продуктите, за да удължи гаранционния им срок, но силно запушва порите.

Ланолин

Това е една от най-опасните съставки за хората, които страдат от кожа, склонна към омазняване, а често се изписва с различни имена, което я прави още по-трудна за проследяване. Ланолинът реагира изключително силно с кожата и бързо предизвиква акне.

На английски език можете да я намерите да се изписва като “acetylated lanolin alcohol”, “ethoxylated lanolin”, “PEG 16 lanolin” и “solulan 16”.

Натриев хлорид

Натриевият хлорид, или иначе казано – солта, понякога се добавя в продуктите като сгъстител, най-често при фон дьо тените и лосионите. Но си има причина традиционната подправка да се използва повече в кухнята, а не в козметиката. Тази съставка силно запушва порите, особено в по-чувствителните части на лицето – около брадичката и Т-зоната.

Най-лесният и елегантен грим е на мода този сезон

Нещата, които гримьорите никога не правят

 

tips