Ново понятие: „благородна красота“

Именно тези, които имат малко общо с реалните стандарти, които налагат модната индустрия и списанията – това е простото обяснение.

На подиума типажите на лицата са разнообразни: ugly face като Кели Митендорф, baby face като Линдзи Уиксън и strong face като Коко Роша, и много други. Новият типаж сред моделите-милениали е noble face и идва от китайското понятие gaojilian, което означава благороден. Значението включва красотата в по-широк смисъл, а не в рамките на външния вид и отразява тенденциите от последните години за стремежа на модната индустрия към повече човечност. Днес все повече се интересуваме от модели с живи и интересни лица, които имат своя история и изразяват личността.

От доста време Азиа, включително и Китай, са под влиянието на европейските стандарти, в това число и пластичната хирургия. Изданието Jing Daily пише, че през ноември 2017 г. в Корея е приет закон, който забранява рекламите на пластична хирургия до 2022 г. В университета „Шандонг“ в Китай е въведено ново правило – не се приемат кандидати, които са прибягнали до услугите на пластичен хирург. Според преподавателския съвет това пречи на студентите по актьорско майсторство да пресъздават емоционални състояния.

Обемните устни са вече демоде

Noble-лицата са своеобразен вид обратна реакция на съвременната ситуация. Този типаж се отличава с лека андрогинност и абсолютна естественост. Никакви перфектни клепачи и форма на очите, или сочни устни, към какъвто идеал се стреми пластичната хирургия.

Един от най-популярните примери за модел с noble face е китайката Фей Фей Сун, която дебютира през 2010 г по време на Седмицата на висшата мода в Лондон. През 2014 г. тя става първият азиатски модел, сниман на корицата на американския Vogue. Още един пример е посланикът на Lancome китайката Юан Цуан, както и новото лице на Guerlain Ван Фей.

Понятието noble face в западната култура не е разпространено, но примери за подобни лица не са малко: Стела Тенант, Саския де Брау, Аризона Мюз… Можем да обобщим, че noble face разпознаваме в лица, които притежават черти като тънки устни, високо чело и леко намръщени вежди.

Странният случай с Шайлийн Уудли