Няколко странни неща, които не знаете за парфюмите

Кой е най-скъпият парфюм в света, къде да го нанасяте и още любопитни факти

Парфюмерийното изкуство води началото си още от Древен Египет, а с годините парфюмите са се превърнали в нещо, без което ежедневието ни не може. Понякога безумно скъпи, понякога откровено ексцентрични, те винаги предизвикват специален интерес у нас. 
 
Чували ли сте за парфюм с аромат на бекон? Да, наистина съществува такъв, а този и още няколко забавни факти за парфюмите ще откриете по-надолу.

Амбрата е една от най-ценните суровини при приготвянето на парфюми и се описва като нещо, наподобяващо захар, но пък идващо от океана. Най-интересното е, че тя наистина идва от океана. Този продукт се образува при храносмилането на китовете и се намира плаващ на парчета из моретата. Тъй като е изключително рядка съставка, днес някои парфюми използват синтетични заместители. 

Един от най-популярните и продавани парфюми на всички времена е Chanel No. 5. Коко Шанел го избира измежду десет мостри, предложени ѝ от парфюмериста Ърнест Бо и това бил първият парфюм, съдържащ синтетично съчетание от алдехиди, миришещи на… сапун.
Вероятно сте чували, че парфюм не бива да се нанася на косата. Всъщност, точно косата е най-доброто място за впръскването му, тъй като естествените масла на скалпа ще го накарат да се задържи по-дълго, а благодарение на движенията на косата, ароматът се разпределя равномерно. 
Можете и да обожавате новия си парфюм и той да ви се струва страшно силен, но само след няколко дни ще спрете да го усещате. Но не защото не е качествен, а защото носът ви привиква с него много бързо. 
Мускусът, който е популярна съставка в много парфюми, представлява червено-кафява субстанция, извличаща се от жлезите на елен. Но тъй като за добиването му се изисква смъртта на застрашено животно, съвременните парфюмеристи рядко го използват, а вместо него в парфюмите слагат сходни на мирис вещества, които го заместват. 
Eau de Cigarette! През 1921 г. компанията Molinard пусна на пазара парфюм, който се нарича “Habanita” и мирише на… цигари. Напръсквайки се с него ще получите дълготраен аромат на тютюнев дим, който се задържа по дрехите. 
Легендарният парфюмерист Жан Чарлз, който е участвал в създаването на някои от най-известните аромати, като Miss Dior например, застрахова носа си за един милион долара!
За любителите на бекона – ако търсите алтернатива на любимото си ястие, може да го използвате като аромат и да го носите навсякъде със себе си. Парфюмът “Bacon” е създаден още през 1920 г. от парижки месар, който решил, че може да оправи настроението на клиентите си, като буквално ги напръска с бекон. 
Най-скъпият парфюм в света се нарича “Imperial Majesty Perfume Clive Christian” и струва цели $250 000. Шишенцето му е от чист кристал, със златен обков и 18-каратови диаманти. 
Специалното издание на парфюма “Heat Mrs. Carter” на Бионсе е най-продаваният аромат в света, създаден от света. Приходите от него възлизат на над $400 милиона!
Горещ тренд: как да комбинираме маникюра и бижутата
Горещ тренд в грима: ярка очна линия без прецизност
5 бързи бюти хитрини за перфектен вид